Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA PROFITA

Hvar ostao bez medicinsko-biokemijskog laboratorija

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/2
05.11.2019.
u 19:57

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, napominje da je sazvano Upravno vijeće Doma zdravlja radi donošenja odluke o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, obavijestio je javnost da je privatni Medicinski biokemijski laboratorij magistre Renate Jurić Petrić u Hvaru prestao s radom 31. 10. 2019. zbog financijske neisplativosti.

– Ovo je najbolji primjer kako kod nas privatna inicijativa posluje u zdravstvu u ugovoru s HZZO-om – radi se dok postoji profit, a ako profita nema, zatvara se obrt i raskidaju svi ugovori – ističe Rađa koji je iznio kronologiju događanja.

Magistra Jurić Petrić podnijela je zahtjev Ministarstvu zdravstva za zatvaranje laboratorija u drugoj polovici listopada, a usmena informacija do Doma zdravlja stigla je 29. 10. 2019. Službeno rješenje o prestanku rada laboratorija u Dom zdravlja stiglo je 31. 10. 2019. Rađa napominje da je sazvano Upravno vijeće Doma zdravlja radi donošenja odluke o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata.

– Nažalost, ja kao ravnatelj nemam mogućnost nikoga zaposliti ni pokrenuti djelatnost ako nemam suglasnost Ministarstva. Do dobivanja suglasnosti za preuzimanje laboratorija i zapošljavanje djelatnika stanovnici otoka Hvara nemaju osiguranu zdravstvenu zaštitu u ovom dijelu. Ipak, Dom zdravlja SDŽ-a pružit će ovu uslugu o trošku Doma zdravlja stanovnicima Hvara do dobivanja suglasnosti, a u tom periodu krv će se vaditi u ambulantama obiteljske medicine između 9 i 10 sati, nalaz će biti gotov popodne ili najkasnije sutra ujutro.

Ključne riječi

Komentara 5

MA
MarkoMaras
21:02 05.11.2019.

Još jedan javnosektoraš kojem je "profit" prosta riječ. Neka se upita odakle dolazi novac za njegovu plaću.

VE
vedranagal
09:45 06.11.2019.

Pozdravljam vas sa najljepšeg škoja na Jadranu, sa Visa. Škoja na kojem se smiješ razboljeti samo u određene dane u tjednu. Mi na Visu smo nekad imali laboratorij, radile su se pretrage, a danas, u 21. stoljeću, krv možemo vaditi ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 08,30-10,00 i petkom od 06 do 06,30. Uzorci idu za Split (trajekt je u 15:30..do Splita vozi skoro 2 i po sata..onda od trajektne luke do laboratorija bar još pola sata.. ..pa sad računajte koliko vremena prođe od vađenja krvi do obrade uzorka) , tamo se obrade u laboratoriju,a nalaze dobijemo tek sutradan. Ako mislite da je nama loše, promislite kako je Komižanima. Oni mogu vaditi krv samo utorkom ujutro .. ostale dane u tjednu mogu moliti Boga da ih nešto ne zaboli

LA
larala
07:51 06.11.2019.

ovo su rezultati privatizacije zdravstva, sve za profit ništa za zdravlje a, šta je najbolje od toga, hvarani i dalje moraju plaćati zdravstveno osiguranje + dopunsko. kujundžiću, plenkoviću i ostali bez obraza, vi i dalje ne vidite problem u koncesijamaa i privatnicima u ustavu zdravstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije