Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana generala: Gotovinini odvjetnici neslužbeno doznali da HTV nema sređenu arhivu Domovinskog rata

HTV skriva arhivu, ali 65 kaseta stiže iz Njemačke

hrv-got-txt.jpg
import
28.12.2005.
u 21:07

U postupku prikupljanja presudnih dokaza na kojima će temeljiti uspješnu obranu generala Ante Gotovine, njegovi odvjetnici, doznajemo iz izvora bliskih obrani, neslužbeno su zatražili uvid u HTV-ovu arhivu Domovinskog rata.
Neki od visokorangiranih hateveovaca poručili su im da, na žalost, arhiva nije sređena.
Odvjetnici su doista pomislili da je tomu tako, pogotovu što su se sjetili nedavnog nedjeljnog Dnevnika HTV-a u kojemu je javno rečeno da je za sređivanje TV snimki i stvaranje arhive Domovinskog rata potrebno da "pretplatnici izdvoje 50-ak kuna". Spas Gotovininoj obrani međutim stiže iz Njemačke! Zahvaljujući javnom pozivu obrane, upućenu prije nekoliko dana putem Večernjaka, odvjetnicima se javio jedan naš iseljenik, riječima koje su razveselile odvjetnike: "Ja sam pasionirano, putem satelita, presnimavao godinama sve videomaterijale koje je HTV emitirao tijekom Domovinskog rata...
Posjedujem 60 kaseta velike minutaže iz rata te još  pet posebnih koje se odnose samo na Oluju... Ako trebate te materijale, poslat ću ih!" Naravno, odvjetnici su uspostavili kontakt i kasete stižu. S obzirom na to da će se i obrane ostalih generala naći pred istim problemom, pitanje je: je li točno da HTV doista ne posjeduje sređenu TV arhivu iz rata? HRT je vlasnik najveće arhive snimljene za vrijeme Domovinskog rata.
Ipak, već se godinama govori da su mnogi materijali snimljeni u to vrijeme nestali.
Glasnogovornik HRT-a Janos Römer kaže da  formalno-pravni put ulaska odvjetnika u arhiv HRT-a ide putem Vladinog ureda za suradnju s Haagom, ukoliko materijal uopće postoji,  no arhiv  je "načelno sređen, dok se posebno čuvaju zapisi od povijesne važnosti".  U INDOK-u HRT-a dobili smo odgovor da su sve kasete iz tog vremena pažljivo dokumentirane redoslijedom kako su stizale te da se dio čak čuva u sefu i nalazi pod embargom i da treba poseban zahtjev.

Privatne zbirke
Poznato je i da se velika količina materijala nalazi u privatnim zbirkama ratnih snimatelja, no svi oni izričito tvrde da su to samo oni materijali koji su snimljeni u vrijeme kad nisu službeno radili za HTV, a da su sve ostale dostavljali Hrvatskoj televiziji.
 Vlasnik svih materijala koje sam u to vrijeme snimao je HTV, te sam ih toj kući i predao. Nisam ih čak imao pravo kopirati. Zadržao sam samo svoje snimke koje sam napravio na svoju odgovornost i kad nisam bio u službi HTV-a. To su bile iznimno opasne situacije i televizija na takve zadatke nije slala svoje ljude  kaže ratni snimatelj Mario Romulić. Tvrdi da sav snimljeni materijal mora postojati, ako ništa drugo, onda zato da bi se sačuvala povijesna istina.
Romulić je upoznat s činjenicom da je velika količina ratnih kaseta nestala te se i sam pita zašto se to nije adekvatno arhiviralo i kamo su nestali mnogi materijali.

Bošnjak svjedok
Gotovininim odvjetnicima, inače, javljaju se novi svjedoci, primjerice, jedan Bošnjak koji potvrđuje da je "Ante bio častan oficir". Javljaju se i brojni volonteri, koji će biti od velike pomoći obrani jer "objektivno odvjetnici sami ne mogu sve stići", kaže naš izvor.
Obrana očekuje da će napokon uslijediti i poziv na dogovor u Vladi RH, a predlažu da Vlada osigura prostorije u kojima bi obrana mogla učinkovito, s brojnim dragovoljcima, pripremati obranu generala Gotovine.


Greg Kehoe odvjetnički as iz SAD-a

Obrana generala Gotovine 9. siječnja iduće godine izvlači svoj prvi veliki as akreditirat će američkog odvjetnika Grega Kehoea, koji postaje članom odvjetničkog tima. Kehoe je ugledni odvjetnik sa 20-godišnjim iskustvom, a sudjelovao je u više od 300 predmeta. "Golema korist Kehoea", kako tumači to pojačanje odvjetnik Luka Mišetić, temelji se na činjenici da je Kehoe bio pretežno tužitelj, potom visokorangirani haaški tužitelj i zna sve o odvjetničkom kodu i načinu rada tužitelja Carle del Ponte. Tražili smo najboljeg i dobili ga. Imamo samo jedan cilj osloboditi Gotovinu svih optužbi, na častan način za njega i RH kaže Mišetić objašnjavajući zašto je angažirao odvjetnika iz "suparničkog tabora".


Sigurno zajedništvo obrana

Apsolutno želim potpunu suradnju s obranama generala Čermaka i Markača, ne postoji nijedan razlog za sukobe. Očekujem punu suradnju s kolegama na zadatku rušenja teza iz optužnica, koje su jednako neprihvatljive za sve tri obrane i za Hrvatsku. Siguran sam da ću s kolegama riješiti sve eventualne nesporazume kaže Luka Mišetić, potvrđujući da rata između obrana hrvatskih generala neće biti, za što je postojala realna opasnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije