Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daniel Srb

HSP neće poduprijeti proračun za 2011. jer je "naklonjen Srbima"

danijel srb
Davor Javorović/Pixsell
16.11.2010.
u 15:46

HSP smatra da se previše novca dodjeljuje općinama s većinskim srpskim stanovništvom ili onima gdje je na vlasti SDSS.

- Hrvatska stranka prava neće poduprijeti državni proračun za 2011. godinu jer je novac u njemu podijeljen na temelju nacionalnih kriterija. Stoga će ta stranka podnijeti 18 amandmana kako bi se izjednačila sredstva koja se dodjeljuju svim općinama, a ne samo onima s većinskim srpskim stanovništvom ili gdje je na vlasti SDSS - kazao je Daniel Srb, predsjednik HSP-a.

Takva je raspodjela politički neprihvatljiva i civilizacijski nedopustiva te štetna za Hrvatsku. Srb smatra da je nedopustivo i protuzakonito financiranje Zajedničkog vijeća općina u Vukovaru sa 1,5 milijuna kuna iako to u ovom trenutku nije nikakva pravna  institucija.
- U obrazloženju sam naveo da Zajedničko vijeće općina iz Vukovara nije pravna osoba, a promjena ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina iz lipnja ove godine pravnu osobnost nije predvidjela - nastavio je Srb.

Cilj je HSP-ovih amandmana izjednačavanje sredstava koja se dodjeljuju općinama, bez obzira na nacionalni sastav stanovništva. Srb tvrdi da traže ravnopravnost nasuprot politici nacionalne segregacije i nagrađivanja temeljem nacionalne pripadnosti, a 14 milijuna kuna, koliko bi se tako uštedjelo, usmjerilo bi se učenicima srednjih  škola slabijeg imovinskog stanja za prijevoz.

Na upit kako tumači činjenicu da je nepostojeća institucija dobila proračunski novac Srb je ustvrdio da očito postoji politički dogovor između HDZ-a i SDSS-a da se nađe pravnu mogućnost  za registraciju Zajedničkog vijeća općina, a ono će temeljem toga steći pravnu osobnost i zatim dobiti predviđena sredstava. Smeta mu, kaže, što se proračun donosi u izvanrednim okolnostima i bez mogućnosti da ga zastupnici i stručnjaci prouče.
- To je stranačka demokracija - kaže Srb ocjenjujući to skandaloznim i dodajući da će nam takva biti i sudbina vezana uz proračun.

Proračun je nazvao stagnacijskim jer u njemu nema prostora za nove investicije, a sva sredstva  idu u potrošnju. U proračunu se ne predviđa novac za brodogradnju, a to znači ili prodaja ili stečaj.  

Bit će nacionalna tragedija ako Hrvatska izgubi brodogradnju. Srb kaže da je dobro da su povećane naknade sportašima i jer je nevjerojatno da nema novca da ih se financira, a istodobno se financira "Novosti" koje se rugaju Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 20

PI
Pippo9
16:07 16.11.2010.

Ovakve ksenofobne izjave i špekulacije hsp-a su sramotne

OB
-obrisani-
19:36 16.11.2010.

Nadam se da će birači prepoznati antihrvatsku politiku HDZa.

OB
-obrisani-
19:10 16.11.2010.

naravno lizu guzu Srbima da se ude u EU .nabijen ih na ...... Dok ima jos nasig branitelja bez rjesenog stanbenog pitanja ,posla itd Srbima se grade kuce Za neka njihova sela su poslani miljuni a nije dva metka ispaljenono a u Hrvatska popaljena sela se neulaze nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije