Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročitana im optužnica

Hrvati izjavili da se ne osjećaju krivima, u četvrtak odluka hoće li ih pustiti uz jamčevinu

Visoki sud u Ndoli, Zambija
10.01.2023.
u 11:24

Državno odvjetništvo protivi se njihovu puštanju i tome da se brane sa slobode, smatrajući da postoji visoki rizik od njihova bijega

Započela je rasprava na sudu u Ndoli, a u sudnici su bili Hrvati koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom iz Konga. Hrvatski državljani tek su u petak 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu odgođena je za danas nakon što je uložena žalba o kojoj treba odlučiti sudac Visokog suda Musonda, priopćio je Zambijski ured za migracije. 

Tijek događanja:

11:23 – Državno odvjetništvo protivi se puštanju i tome da se brane sa slobode, smatrajući da postoji visoki rizik od njihova bijega. No, branitelj je svejedno ponovno tražio puštanje na slobodu uz jamčevinu. Odluka će se donijeti u četvrtak.


11:18 – Slučaj uhićenih Hrvata komentirao je i ministar Grlić Radman: Tereti ih se za trgovanje djecom u pokušaju, naš konzularni djelatnik stalno je s njima. Više pročitajte OVDJE.


11:01 – Nastavak rasprave odgođen je za četvrtak. Branitelj je tražio puštanje uz jamčevinu. O tome će se odlučivati u četvrtak.


10:51 – Hrvatima je pročitana optužnica. Optužuje ih se za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom, u pokušaju. Svi su razumjeli optužnicu te su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Optužnica se podiže na temelju Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije – Anti-Human Trafficking Act. Članak 3, stavak 1 i 2, u vezi s člankom 12 za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju


10:27 – Doznajemo kako je odmah po početku određena stanka kako bi se omogućilo da im se optužnica pročita na engleskom jeziku kako bi je razumjeli. Nakon stanke, rasprava je nastavljena.


10:25 – Rasprava na sudu odvija se u gradiću Ndoli nedaleko od granice s Kongom, a u svojstvu promatrača je i službenik hrvatskog veleposlanstva.


10:20 – Osmero hrvatskih državljana uhićeno je i pritvoreno zbog sumnje u trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenta te uporabu krivotvorenih dokumenata.

-----------------------------------

U Ndoli, zambijskom gradu na granici s DR Kongom, naši su državljani i uhićeni 7. prosinca, u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe. S njima su bila i djeca koja su im potom oduzeta. Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, dodali su u Ministarstvu, ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, a danas je i na sudskom ročištu.

– Ponavljamo, Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se, bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče, ne predmnijeva njihova krivnja – ističu u Ministarstvu.

Otkrivaju i kako je službenik našeg veleposlanstva pokušao posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi u Zambiji, no posjet mu je bio onemogućen.

– Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena – navode oni dodajući kako MVEP nastavlja diplomatskim putem, u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije, pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja. Svih četvero mališana stiglo je iz istoga doma za djecu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bijegu.

Video – Ovo su najukletija mjesta u Hrvatskoj: Kuća iz koje dopiru krikovi i opsjedaju je duhovi, crnokosa ljepotica nestaje iz vozila...

 

Ključne riječi

Komentara 92

Avatar southman
southman
09:45 10.01.2023.

" i supruga mu Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda ". Sad znamo odakle su se sređivali dokumenti. Još da saznamo koji je ustavni sudac/sutkinja igrao glavnu ulogu u ovoj "trgovinici " !?

Avatar Based Croat
Based Croat
10:39 10.01.2023.

20 godina strogog zatvora u prijateljskoj Zambiji će im dobro doći. Afrički zatvor čuda radi za progresivnu jugo omladinu u pedesetima.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
09:42 10.01.2023.

Hoće li ih Anto Nobilo doći braniti? Haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije