Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muftija hasanović nudi

Hrvatski model integracije islama može biti uzor Europi

muslimani
Foto: ilustracija
1/2
10.01.2015.
u 12:05

Država je integrirala Islamsku zajednicu u hrvatsko društvo, a Islamska zajednica to je sa spremnošću prihvatila

Hrvatska europskim državama može ponuditi rješenje islamskoga pitanja po tzv. hrvatskom modelu, koji intenzivno posljednjih godina zagovara muftija Islamske zajednice dr. Aziz ef. Hasanović, a ponudio ga je i na prekjučerašnjem susretu s francuskom veleposlanicom u Hrvatskoj Michèle Boccoz, nakon krvoprolića u Parizu, a koje se nadovezalo na paljenje džamija u Švedskoj, proteste PEGIDE protiv muslimanskih useljenika u Njemačkoj, pripreme restriktivnog zakona za muslimane u Austriji.

Priznata punopravnost

Kakav je to, zapravo, hrvatski model za uređenje odnosa s islamom?

Načelno se on događa na uzajamnoj integraciji: s jedne strane otvorenosti države da integrira jednu islamsku zajednicu u hrvatsko društvo, a s druge spremnosti Islamske zajednice u Hrvatskoj da se integrira u društvo, kako bi se izbjegla asimilacija, koja uvijek prijeti manjinama. U praksi je to ostvareno ugovorom Republike Hrvatske i Islamske zajednice, kojim je priznata punopravnost Islamske zajednice, a kojim se ona financira iz državnog proračuna, dobiva pravo na vjeronauk u osnovnim i srednjim školama, omogućeno je otvaranje vlastitih vjerskih škola i osnivanje medija, vjerski blagdani (ramazanski i Kurban-bajram) priznati su vjernicima kao neradni dani, ugovorom s HRT-om omogućeni su prijenosi blagdana i gostovanja u emisijama, zajamčeno je pravo na halal prehranu u školama, bolnicama, zatvorima, vojsci i policiji te cjelovita duhovna skrb.

Podrška Vatikana

Stup svega je snažna i strukturirana Islamska zajednica, na čelu s muftijom (prije Ševkom Omerbašićem, danas Azizom Hasanovićem) i Mešihatom, kao svojevrsnim “zastupničkim tijelom“ zajednice, čije članove biraju svi vjernici. Postojanje takve Islamske zajednice upravo je glavni nedostatak svih europskih zemalja koje danas imaju problema s disperziranim i getoiziranim islamskim organizacijama, koje su često posve izolirane od društva, čak do te mjere da njihovi članovi nikada ne nauče jezik zemlje u kojoj žive godinama!

Poznato je i da vjersku službu u takvim zajednicama u Europi vode imami, koji izravno dolaze iz islamskoga svijeta, koji nisu nimalo uronjeni u europsku tradiciju.

Islamska zajednica uporno Europi nudi ovaj model suživota jer se pokazao itekako učinkovitim. Najčešće se navodi primjer domoljublja i patriotizma hrvatskih muslimana, kojih je oko 25.000 sudjelovalo u Domovinskom ratu, a njih 1180 dali su svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Muftija Hasanović taj je model predložio u travnju 2014. godine i papi Franji i dobio načelnu podršku Vatikana.

Komentara 193

G0
goca 08.05.1995
11:40 10.01.2015.

Onda porucite svojoj gospodi i kolegama da primjene ovaj model i u Bosni sa Hrvatima.Hvala

IV
ivanono29
11:43 10.01.2015.

Koliko vidim, prema popisu stanovnika u Hrvatskoj 2011., pada broj Hrvata, Srba, Talijana, Mađara, katolika, pravoslavaca, jedini koji imaju rast u odnosu na popis iz 2001. su muslimani. Muslimani u Hrvatskoj kao i po cijeloj Europi rastu, u Engleskoj izlaze članci o tome da će muslimana za 25 godina biti više nego protestanata u Engleskoj, Nijemci i Šveđani negoduju zbog toga jer se boje da ne budu uskoro manjina u vlastitoj zemlji, vidjet ćemo kako će stvari u Hrvatskoj izgledati kada za 20 godina muslimana u Hrvatskoj bude više od 15%. Natalitet je najjače oružje muslimana, sve statistike demografske ukazuju na to da će muslimani dominirati za 50 godina u Hrvatskoj i Eurpi, jadni naši unuci. Jadni i lijevi te lgbt osobe, nema kod muslimana nametanja vaših liberalnih svjetonazora koje vi liberali prodajete u kršćanskim zemljama i samim time uz kršćane i sebe uništavate. Tako nam i treba kada ne znamo štititi svoju kultururno i vjersko naslijeđe kao muslimani kojima je bez obzira na terorizam budućnost svjetla, a nama europskim kršćanima i liberalima koji nas uništavaju crna.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:45 10.01.2015.

Muslimani iz BiH su nekadasnji katolici i zato in je lakse integrirati haj ti integriraj Marokanca, i druge civilizacije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije