Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETIO ZA IZRAEL

Hrvatski MiG-ovi presreli i prepratili putnički zrakoplov zbog dojave o bombi

MiG
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
05.07.2016.
u 12:17

Naši MIG-ovi djelovali su u sklopu šire akcije na nebu nad Europom

Hrvatski MiG-ovi 21 prepratili su kroz hrvatski zračni prostor putnički Boeing 747 izraelske kompanije El-Al, koji je letio od New Yorka do Tel Aviva, zbog dojave o bombi na tom letu, potvrdili su Večernjem listu iz MORH-a.

"Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas su po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor", kazali su iz MORH-a.

Iz MORH-a navode da se radilo o izraelskom zrakoplovu Boeing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom.

Od Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda

"Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9,00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda", kažu u MORH-u.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak objasnili su iz Ministarstva. "Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja", poručuju.

Dojava o bombi bila je lažna

Boeing 747, koji je letio na relaciji New York – Tel Aviv, dobio je dojavu o prijetnji bombom kada je bio iznad Francuske. Letio je u pratnji francuskih borbenih zrakoplova prije nego što je prešao u švicarski zračni prostor, gdje su ga popratili švicarski lovci FA-18.

Glasnogovornica izraelske aviokompanije nije iznosila detalje o ovom događaju ni objasnila zašto zrakoplov nije prisilno sletio. Rekla je da je bila riječ o anonimnoj dojavi. 

Kako javlja AFP, zrakoplov je sigurno sletio u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu. Nakon sigurnosne provjere u zračnoj luci pokazalo se da je prijetnja bombom bila lažna.

Ključne riječi

Komentara 52

TP
trias politica
12:41 05.07.2016.

Budući da je SDP zrakoplove MIG slao na remont, prije bih rekao da je taj putnički avion presreo MIGa.

DU
Deleted user
12:27 05.07.2016.

U ovoj vijesti je puno bitnije da su se naši migovi uspješno prizemljili nakon leta :)

BU
Bulaba
12:36 05.07.2016.

Bio je veći rizik što su se naši Migači uopće približili putničkom avionu, nego nekakava bumba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije