Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatski konzorcij tvrdi da može brzo osigurati novac za cestu u C. Gori

19.03.2009.
u 18:53

Nakon što je hrvatski konzorcij Konstruktor – IGH – Tehnika predao najbolju ponudu za izgradnju autoceste Bar – Boljare u Crnoj Gori, što je posao vrijedan gotovo tri milijarde eura, sada mu predstoje pregovori s crnogorskom vladom.

Dvadeset natječaja
Prvo hrvatske graditeljske tvrtke moraju s Crnogorcima pregovarati o ugovoru o koncesiji, budući da će konzorcij upravljati tom autocestom 30 godina nakon što je sagradi javno-privatnim partnerstvom. Taj bi se ugovor ubrzo trebao potpisati, procjenjuju u crnogorskom ministarstvu prometa. Slijedi osiguravanje novca te domaći konzorcij ima rok od šest mjeseci u kojem mora pribaviti novac za gradnju.

– Budući koncesionar uvjerava nas da taj novac može osigurati relativno brzo – poručio je jučer na otvaranju ponuda Andrija Lompar, crnogorski ministar prometa. Jedna od opcija je da crnogorska vlada podigne kredit, a prema riječima ministra Lompara neke su se banke njihovoj vladi već ponudile, kako bi gradnja autoceste što prije krenula, te da vlada kasnije kredit prebaci na koncesionara, odnosno hrvatski konzorcij. Gradnja autoceste Bar – Boljare započet će za otprilike šest mjeseci, a Jure Radić, šef IGH, procjenjuje da će se graditi deset godina.

– Ovo je najveći posao koji su domaće tvrtke dobile u inozemstvu i poticaj je ostalim tvrtkama da krenu na inozemna tržišta – kazao je danas Radić. O detaljima financiranja gradnje autoceste Radić nije želio govoriti rekavši da je za to još rano.

– IGH u kombinaciji s ostalim hrvatskim tvrtkama trenutačno sudjeluje na 20 natječaja u inozemstvu.

Bugarska, Rumunjska, Makedonija..., za razliku od nekih u Hrvatskoj koji žele zaustaviti investicije, protiv krize i recesije bore se gradnjom autocesta – tvrdi Radić. Šef IGH uvjerava da u inozemstvu nikad nije bilo više natječaja nego što ih ima u zadnjih nekoliko mjeseci.

Strana konkurencija
Za gradnju autoceste Bar – Boljare natjecali su se i austrijski graditeljski div Alpine, zatim konzorcij koji je predvodio grčki Aktor te austrijski Strabag. Ponude Strabaga i Alpine nisu zadovoljile natječajnu dokumentaciju, stoji u priopćenju crnogorskog ministarstva prometa. Žalbeni rok traje deset dana, a onda počinju pregovori.


Skok dionica na zagrebačkoj burzi

U tri dana, nakon objave informacije o dobivanju posla stoljeća u Crnoj Gori, dionice IGH porasle su čak 32 posto. Tako je vrijednost dionice sa 1835 kuna skočila na 2200 kuna. Dionice Tehnike porasle su pak za 16 posto, odnosno njihova je vrijednost sada 1279 kuna. I danas i jučer je zbog naglog rasta vrijednosti bilo obustavljeno trgovanje dionicama IGH i Tehnike na Zagrebačkoj burzi, što je uobičajena praksa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije