Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliski istok

Hrvatski kanader sutra kreće u Izrael pomoći gasiti požar

\'An Israeli firefighter runs from raging fire in Beit Oren, Carmel Forest, near Israel\'s northern city of Haifa on December 02, 2010. Around 40 people are believed to have been killed in the devasta
Autori: mb, sve/vlm
03.12.2010.
u 18:04

Premijerka Kosor poslala je premijeru Netanyahuu brzojav sućuti nadajući se da će na ovaj način pridonijeti borbi s vatrenom stihijom

Iz baze u Zemuniku sutra ujutro trebao bi put sjevera Izraela poletjeti jedan od šest hrvatskih kanadera, kao ispomoć u gašenju velikog požara u toj zemlji u kojem je poginula 41 osoba. Predviđeno je da otputuju dvije posade s osam pripadnika Oružanih snaga. Hrvatsku pomoć u gašenju šumskog požara, u kojem je 40 zatvorskih čuvara izgorjelo u autobusu kada su krenuli evakuirati vatrom ugrožene zatvorenike, zatražio je Izrael.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu nam da su Izraelci dobro upoznati s kvalitetom posada pa su pomoć zatražili preko veleposlanstva. Odluku o upućivanju kanadera CL415 866 donijela je Vlada na zatvorenoj sjednici, uz prethodnu suglasnost predsjednika Ive Josipovića, koji je pak potpisnik Odluke o upućivanju Oružanih snaga. Suglasnost za pomoć stigla je i iz OSRH te od glavnoga vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

– Kod nas nema požara i naravno da se treba i može pomoći – kaže Jurin.

Hrvatska je i prije tri godine, u vrijeme kad smo na raspolaganju imali četiri kanadera, od kojih su dva bila prizemljena zbog kvara, u međunarodnu misiju pomoći poslala kanader Grčkoj koja je tog ljeta gorjela. I dandanas podijeljena su mišljenja o tome je li takva odluka bila primjerena jer su požari bili i kod nas i jer se, u vrijeme dok je kanader bio u Grčkoj, dogodila tragedija na Kornatu.

– Naravno da sad možemo poslati kanader upomoć. Ali ne možemo im dati pumpe. Trebaju nam zbog poplava – kaže predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić.

Ključne riječi

Komentara 29

OB
-obrisani-
18:12 03.12.2010.

Dobro da nije ljeto!

KU
kukuriku
18:15 03.12.2010.

..neka ponese i malo \"kisé i oblake\", tamo za zídove...

OB
-obrisani-
04:24 04.12.2010.

Za sve je kriv SDP - prokleti bili,sve su uništili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije