Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Hrvatski izum – Kostajnicu od poplave brane cijevi pune vode

15.03.2018.
u 00:02

Hrvatske tvrtke Corus i Majocommerce osmislile su i proizvode novi sustav obrane od poplava koji je, kako kažu, najučinkovitiji do sada

Umjesto uobičajenim boks-barijerama i zečjim nasipima koji se pune pijeskom ili zemljom, u Hrvatskoj Kostajnici ovih se dana od poplava brane velikim, crvenim plastičnim cijevima napunjenima vodom. Riječ je o hrvatskom sustavu obrane od poplava nazvanom “Vodom protiv vode”, a koji su izumile hrvatske tvrtke Corus i Majocommerce koje i proizvode te cijevi.     

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju.

Ne propustite i druge teme:

- Zašto hrvatsku ploču prekrivaju daske?

- Plenković ima većinu, ratifikacija ovisi o tekstu ograde

- Zakon o pobačaju iz 1978. vrlo je liberalan

- Goranova kolekcija vlakova najveća na Balkanu

Ključne riječi

Komentara 16

NE
Nepokolebljiv
01:12 15.03.2018.

Slicnu (zapravo identicnu) ideju su imali 2005 u Kanadi i Americi i nakon testova dosli do zakljucka da ideja s vodom nema buducnosti ali su onda u te iste cijevi pumpali beton te kada se stvrdne u nekoliko sati tee se pokazao kao daleko bolja solucija. Nakon opasnosto od poplave beton su drobili kao kamen iz kamenoloma i ponovno upotrijebili. Ime koje su koristili je bilo (u prevodu) Tigar nasipi.

NO
nogogaz
22:38 14.03.2018.

Voda u cijevima? Ako nisu dobro fiksirane, sve ce jih voda odnjeti kad poraste na dve trećine visine cijevi. Nisu ljudi budale da stave pjesak u vreće, koji je teži od vode.

RI
rightside
08:27 15.03.2018.

mora da je "izumitelj" gledao "oak island" pa vidio kko se to radi s tom vrstom barijere pa je on "izumio" isto takve samo malo manje,,no ipak trebalo je napravit onda isti sistem,, a ne dodavat svoje ideje i videnja,, a i moglo se koristit na poplavama prije 3-4 godine,,))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije