Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska

Hrvatske Oružane snage slave 26. obljetnicu postrojavanja Zbora narodne garde

Zagreb: Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice OSRH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
27.05.2017.
u 08:00

Tijekom proteklih 26 godina OS RH izrastao je u respektabilnu vojsku koja svim građanima jamči sigurnost

Dvadeset šest godina otkako je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici tog 28. svibnja 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG), pripadnici Oružanih snaga RH slave svoj dan. Zapravo, svoje dane: od petka do ponedjeljka u većim hrvatskim gradovima vojarne će, od Vinkovaca do Knina, otvoriti svoja vrata građanima, a metropola će i ovu obljetnicu obilježiti nizom manifestacija te već tradicionalnim razgledom naoružanja i opreme uz atraktivan letački program na Jarunu. Zagrepčane ove godine očekuje i posebna atrakcija: povratak velike smjene straže, koja će se nakon 16 godina danas u 12 sati ponovno održati na Markovu trgu, i tako sve do listopada, subotama i blagdanima, a u ceremoniji sudjeluju pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Prva misija u Sijera Leoneu

Pripadnici Oružanih snaga doista imaju razloga za slavlje. Tijekom proteklih 26 godina OS RH izrastao je u respektabilnu vojsku koja svim građanima jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru. Povjerenje savezničkih država u RH i u Oružane snage rezultiralo je primanjem Hrvatske u NATO savez 1. travnja 2009., a upravo je naša vojska integraciju u NATO okončala najbrže u povijesti.

Sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama započelo je 1999. godine upućivanjem deset vojnih promatrača u misiju UN-a u Sijera Leone.

Foto: VLm

U svim međunarodnim misijama i operacijama u kojima sudjeluju ili su sudjelovali, hrvatski vojnici prepoznati su po profesionalizmu, učinkovitosti i predanosti u obavljanju zadaća. Njihov doprinos u stvaranju stabilnosti i sigurnosti prepoznali su i saveznici ali jednako tako i lokalno stanovništvo u područjima operacija. Pripadnici Oružanih snaga RH trenutačno sudjeluju u tri mirovne misije UN-a (u Indiji i Pakistanu, Zapadnoj Sahari i Libanonu), u mirovnoj misiji Resolute Support (Odlučna potpora) u Afganistanu, mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu te u misiji Europske unije u Somaliji.

Hrvati najbolji piloti

Trenutačno je u sastavu Oružanih snaga ukupno 15.921 osoba, od toga 14.437 djelatnih vojnih osoba, od kojih 3064 časnika, 100 časnika vojnih specijalista, 5337 dočasnika, 413 dočasnika vojnih specijalista i 5523 vojnika i mornara. Oružane snage raspolažu s 12 zrakoplova MiG 21 te 22 školska aviona tipa Pilatus i Zlin. No, trenutačno najveće zvijezde HRZ-a američki su helikopteri Kiowa Warriors, njih 16, koji će biti umreženi s novopristiglim njemačkim samohodnim haubicama PzH 2000 155 mm. Inače, američki instruktori nedavno su u zadarskoj zračnoj luci potvrdili da su hrvatski piloti koje upravo obučavaju najbolji s kojima su do sada radili.

Komentara 14

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:34 27.05.2017.

Uspjeli su transformirati jednu pobjedničku domoljubnu silu u okupatorsko poslušničkog crva

ER
EroK
22:44 27.05.2017.

Dobro nam dosla Počasno-zaštitna Gardo! Neka pati kome smeta, ovo je najljepša smjena straže, cijeloga svijeta!

SO
srecko.orsulic123
11:35 27.05.2017.

Bravo Hrvatska samo nam trebaju novi avioni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije