Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo tri ministrice

Hrvatska vlada na tragu mađarske: gdje su žene?

kolaž žene
Foto: Davor Višnjić
22.01.2016.
u 20:30

Kod sastavljanja svake vlade moralo bi se voditi računa i o zastupljenosti žena i o regionalnoj pripadnosti. Je li to ovoga puta slučaj?

Hrvatska s tri ministrice koje bi trebale biti potvrđene u Saboru ne slijedi primjer razvijenih europskih zemalja kad je riječ o ženama na visokim političkim pozicijama, jer i Srbija ima četiri ministrice, a mi se, eto, možemo pohvaliti da smo malo bolji od Mađarske u čijoj vladi uopće nema žena. Ako će opravdanje za novu vladu biti da su ministre birali temeljem stručnosti, a ne temeljem spola, bit će to tanak argument u zemlji koja ima više visokoobrazovanih žena nego muškaraca i više doktorica znanosti nego doktora znanosti. 

Stručnost ili lokalpatriotizam

U novoj vladi mjesta je bilo samo za tri žene: Dubravku Jurlinu  Alibegović, ravnateljicu Ekonomskog instituta koja će biti na čelu Ministarstva uprave, Nadu Šikić koja će  biti ministrica rada i mirovinskog sustava i Bernardicu Juretić, bivšu časnu sestru i magistricu psihologije, koja će voditi Ministarstvo socijalne politike.
Kod sastavljanja vlade trebalo bi povesti računa i o regionalnoj pripadnosti, a u ovoj vladi pretežu Dalmatinci među kojima je devetero ministara i dva potpredsjednika Vlade, a čak tri člana Vlade dolaze iz Metkovića te jedan iz susjednih Ploča. Je li za to zaslužna njihova stručnost ili regionalne preferencije potpredsjednika Vlade, također Dalmatinaca, Karamarka i Petrova, brzo će se pokazati.      

– Stupanj razvoja nekog društva vidi se po tome koliko se žena pojavljuje na odgovornim funkcijama – prokomentirala je komunikologinja  dr. sc. Smiljana Leinert Novosel. Istina, i u prošloj vladi bile su samo tri žene, no od svake sljedeće očekuju se pozitivne promjene nabolje, do kojih nije došlo. 

U Sloveniji polovicu svih ministara čine žene, a gotovo je polovica žena i u vladi Kanade, u kojoj je odrastao budući premijer. U Njemačkoj su trećina svih ministara žene uz kancelarku Merkel. Politolog prof. dr. Anđelko Milardović slaže se da u Hrvatskoj još prevladava patrijarhalno shvaćanje politike kao profesije. I politolog dr. sc. Berto Šalaj drži lošim što je zastupljenost žena u Vladi manja od 15 posto.

– Vjerojatno će vladajući pokušati zabašuriti da su ministre birali po stručnosti, a ne prema tome je li riječ o muškarcima ili ženama. Nije ni prethodna vlada bila bolja po zastupljenosti žena, ali bilo bi normalno očekivati da sa svakom novom vladom idemo prema boljem.  Generalno gledano, čini se da je temeljni problem ove vlade što nije proizišla iz jednog koherentnog ekonomskog programa. Ovakvo sastavljanje vlade kao rezultat pregovaračkog procesa kakav nikad dosad nismo imali s pravom veta na izbor ministara rijetko se viđa u suvremenim demokracijama. Ovo je ogromni eksperiment i nadajmo se da će izaći na dobro, ali neće biti jednostavno. Mislim da ni ti ljudi koji će biti ministri ne znaju program vlade koji bi trebali provoditi – zaključuje Šalaj. 

Profitirali Metkovci

 To što je većina ministara iz Dalmacije, posljedica je, kaže Šalaj, i specifične pozicije Mosta, koji je, nemajući drugi način da regrutira stručnjake, posegnuo za svojom bazom pa tako iz malog Metkovića imamo tri člana Vlade. Iako je politolog Anđelko Milardović, šaleći se, najprije rekao “Ništa kontra Dalmatinaca, i ja sam Dalmoš”, kad se uozbiljio, objasnio je da se kod sastavljanja vlade mora voditi računa i o regionalnoj pripadnosti i o zastupljenosti žena. No o tome se u našem slučaju očito nije vodilo računa. •

>> Mandatar Tihomir Orešković objavio listu ministara: 'Ovo je Tim's team'

Komentara 5

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
04:01 23.01.2016.

Dijana Jurasić, po vama je cpbija razvijena Europska zemlja? Dakle, zbilja. Što je previše je previše.

AD
adokrmpot
08:22 23.01.2016.

imam pitanje za "cijenjenu"autoricu članka:koliko je ženskih članova kukuriku vlade?da Vam pomognem-TRI (tri).malo objektivnosti ,molim lijepo

BO
bojnik
22:22 22.01.2016.

Zene su u kuhinji, a gdje drugdje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije