Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaliteta života

Hrvatska uvodi indikator dječje dobrobiti: 'Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva'

Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, dr.sc. Marin Strmota, državni tajnik u MDOMSP, prof. Marina Ajduković, voditeljica radne skupine, prof. Jonatan Bradshaw, Sveučilište York
Foto: UNICEF
1/2
20.04.2017.
u 13:11

Vodeći domaći stručnjaci u suradnji s prof. dr. sc. Jonathanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a, te pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Ajduković, razvili su skup indikatora koji će pratiti dobrobit djece u Hrvatskoj

Praćenje i osiguravanje kvalitete života djece u Hrvatskoj temeljni je cilj uvođenja indikatora dječje dobrobiti. Prijedlog indikatora danas je predstavljen u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vodeći domaći stručnjaci u suradnji s prof. dr. sc. Jonathanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a, te pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Ajduković, razvili su skup indikatora koji će pratiti dobrobit djece u Hrvatskoj.

- Jedan od ključnih prioriteta Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj, kao temeljnog strateškog dokumenta u području prava djece, je upravo definiranje relevantnih nacionalnih indikatora dobrobiti djece, odnosno „markera“ temeljem kojih se procjenjuje stanje i potrebe djece te ostvarivanje politika u Republici Hrvatskoj. Stoga je današnje događanje izvrsna prilika da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost za poštivanje dječjih prava i odgovaranja na potrebe djece. Svatko od nas je odgovoran činiti ono što je u njegovoj moći da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva i da se njihova prava ne krše. Upravo definiranjem indikatora dobrobiti djece činimo velik korak ka tome - rekao je dr. sc. Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Foto: UNICEF

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu ona žive. Kako se i koliko dobro neka država brine o zdravlju i obrazovanju djece te o svim drugim faktorima koji utječu na njihovu dobrobit pokazatelj je snage ili slabosti svake države. Sveobuhvatni i relevantni podaci dobar su temelj za kreiranje obrazovnih, zdravstvenih, demografskih i drugih politika po mjeri djeteta.

- Uvođenjem indikatora dječje dobrobiti Hrvatska potvrđuje visoke standarde skrbi o djeci i obiteljima. Posebno me raduje što je u izradi dokumenta o nacionalnim indikatorima dobrobiti sudjelovalo i četrdesetero djece. To dokumentu daje posebnu vrijednost jer djeca donose vlastitu perspektivu i trebaju imati priliku sudjelovati u svim procesima koji ih se tiču. Praćenjem kvalitete života djece u našoj zemlji dobit ćemo ključne podatke koji će omogućiti kvalitetno planiranje politika i usluga koje su potrebne kako bi svako dijete dobilo uvjete za razvoj svojih potencijala - kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Indikatori će pratiti dobrobit djece po sljedećim parametrima: zdravlje, obrazovanje, obiteljski odnosi, subjektivna i psihološka dobrobit, materijalna dobrobit i siromaštvo, odnosi s vršnjacima i rizična ponašanja, sudjelovanje, sigurnost djece te ranjive skupine djece / djeca u ranjivim situacijama. Uvođenjem indikatora dobrobiti djece Hrvatska se pridružuje vodećim zemljama u svijetu koje žele dobrobit najmlađih članova svog društva staviti na vrh liste prioriteta.

>> Atraktivna borkinja objasnila zašto na svaki meč vodi šestogodišnju kći: 'Gledala me kako gubim i ozljeđujem se'

>> Uz naprednu tehnološku igračku pranje zubi postaje zabavno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije