Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fuzijska energija

Hrvatska sudjeluje u stvaranju 'minisunca'

fuzija
Institut Ruđer Bošković
16.07.2013.
u 13:51

Cilj ITER-a je pokazati izvedivost uređaja za fuzijsku energiju na industrijskoj skali, odnosno postići tzv. samogoruću plazmu koja grije samu sebe

Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica (Croatian Fusion Association - CRU) pridružila se Britanskom fuzijskom udruženju (UK Fusion Association) kao vanjska istraživačka jedinica. Hrvatski znanstvenici sudjeluju tako u istraživanju razvoja i primjene termonuklearne fuzije koje provode zemlje članice Europske unije i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom) te izgradnji ITER-a, najnaprednijeg eksperimentalnog fuzijskog reaktora u svijetu radi dobivanja jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i praktički neiscrpnog izvora energije.

Naime, procjenjuje se da će kroz dvjestotinjak godina čovječanstvo iscrpiti većinu fosilnog goriva. Mnogi fizičari vjeruju da bi energija dobivena termonuklearnom fuzijom predstavljala jeftinu i u potpunosti ekološku alternativu današnjim glavnim izvorima energije  fosilnim gorivima i fisijskim nuklearnim elektranama, a što je zamišljeno kroz projekt Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), u kojem sudjeluju EU, SAD, Kina, Rusija, Indija, Japan i Koreja. Riječ je o najvećem znanstvenom eksperimentu današnjice, vrijednom 13 milijardi eura, od čega EU financira polovicu troškova.

Cilj ITER-a je pokazati izvedivost uređaja za fuzijsku energiju na industrijskoj skali, odnosno postići tzv. samogoruću plazmu koja grije samu sebe energijom fuzijskih reakcija, oponašajući pritom način na koji Sunce proizvodi energiju.

''Sudjelovanje u radu Euratoma i njegovom fuzijskom znanstveno-istraživačkom programu je obvezujuće za zemlje članice EU-a. Izbor CCFE-a i Ujedinjenog Kraljevstva kao naših partnera u ovoj prijelaznoj fazi fuzijskog programa EU-a je logičan. Osim velikog iskustva britanskih kolega, treba imati u vidu i činjenicu da je CCFE ujedno i sjedište organizacije europskog fuzijskog sporazuma EFDA, te da je tamo i najveći fuzijski uređaj u svijetu – JET. Fuzija zauzima značajno mjesto u programu Horizon 2020 te u energetskoj strategiji EU za razdoblje do 2050. Sudjelovanje Hrvatske u fuzijskom znanstveno-istraživačkom programu EU-a važan je preduvjet za uključivanje hrvatskih poduzeća u izgradnju europske komponente Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) i prilika da zgrabi svoj dio kolača vrijednog 6,5 milijardi eura.“ – zaključio je dr. Tadić, koordinator CRU-a.

>> Hrvatski znanstvenici osvojili prestižnu Googleovu nagradu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije