Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dominantno iz hidroelektrana

Hrvatska se četiri dana u prosincu u potpunosti napajala iz obnovljivih izvora energije

Reverzibilna hidroelektrana Velebit
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
18.01.2024.
u 13:45

U OIEH ističu da je TE Plomin imala smanjenu proizvodnju (35 GWh) tijekom prosinca zbog pogonskih problema, a RHE Velebit imala je veliki rad u crpno-turbinskom pogonu (potrošnja u crpnom pogonu iznosila je 27 GWh)

Četiri puna dana u prosincu Hrvatska se strujom napajala u potpunosti iz obnovljivih izvora energije. Naravno, dominantno iz hidroelektrana, a budući da je i temperatura zraka bila 2,2 stupnja Celzijusa viša u odnosu na isto razdoblje lani, potrošnja električne energije za grijanje bila je 52 GWh manja. Podaci su to Obnovljivih izvora energije Hrvatska (OIEH), odakle su izvijestili i o "bujanju" elektrana na sunce. Tijekom 2023. godine u pogon elektroenergetskog sustava, kažu, ušlo je novih 238,7 MW, što je najviše od svih tehnologija u elektroenergetskom sustavu, tako da je s 1. siječnjem ove godine Hrvatska u pogonu imala 462,5 MW instalirane snage solarnih elektrana.

– To znači da je tijekom 2023. godine prosječno u pogon ulazilo 19,9 MW mjesečno, što je izvrsno, posebno u odnosu na ranije godine. Razvoj sunčanih elektrana se odvija po eksponencijalnom trendu i ukoliko se tako nastavi, a stvoreni su svi okvirni uvjeti za takvo što, na dan 1. siječnja 2025. godine imali bismo u sustavu 963 MW, što bi predstavljalo rast od 501 MW (prosječno mjesečno 42 MW). Uz prosječne mjesečne faktore korištenja snage iz nadomjesne krivulje, ukupna proizvodnja svih sunčanih elektrana bi s ovom snagom iznosila u 2024. godini 1.147 GWh – pojašnjavaju u OIEH, u kojem ističu i da su obnovljivi izvori lanjskog prosinca ostvarili udio u raspoloživoj električnoj energiji od 19,5 posto.

Najveći dio, kao što smo već spomenuli, i dalje čine hidroelektrane, uz punjenje akumulacija u iznosu od 84 GWh u prosincu. Ukupna proizvodnja vjetroelektrana u istom je iznosila 243.901 MWh, s tim da je faktor korištenja snage bio 28,8 posto (prosjek za prosinac u razdoblju od 2011. do 2022. je 31,8 posto). 

VEZANI ČLANCI:

– Tijekom studenog 2023. u probni pogon je ušla VE Bruvno snage 45 MW, tako da instalirana snaga svih vjetroelektrana sada iznosi 1.160,15 MW, odnosno odobrena snaga za priključak na mrežu je 1.136,85 MW – kažu u OIEH pa dodaju da se, uz postojeću instaliranu snagu, uz prosječni godišnji faktor snage od 2011. do 2023. godine od 27,3 posto, u 2024. očekuje godišnja proizvodnja vjetroelektrana od 2.726 GWh.

U OIEH ističu još i da je TE Plomin imala smanjenu proizvodnju (35 GWh) tijekom prosinca zbog pogonskih problema, a RHE Velebit imala je veliki rad u crpno-turbinskom pogonu (potrošnja u crpnom pogonu iznosila je 27 GWh). NE Krško je radila punom snagom, 0,2 posto više od nominalne i svi su sigurnosni sustavi bili operabilni, a rijeka Sava se zagrijavala daleko ispod dozvoljena tri stupnja Celzijusa. 

VIDEO Bageri ponovno na Jadranskom mostu: Kreće nova runda važnih radova nakon koje se vraćaju tramvaji

Komentara 1

ČI
Čife
14:30 18.01.2024.

Zato če uskoro energenti poskupiti 30% i vodne usluge naravno samo vlast o tome još šuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije