Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Hrvatska policija uhitila osumnjičenog za logor Manjača

UČakovcu policija spriječila prosvjed
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
30.06.2018.
u 15:15

Lukaić je navodno osumnjičen za ratne zločine, a bio je zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača.

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Ravnateljstva policije su u subotu u 10,25 sati u Ličkom Petrovom Selu, uhitili 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, nekadašnjeg oficira u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa tadašnjim sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. 

Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je  tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika "Manjača“ pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio  podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja. U tome je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede, navodi MUP.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine bit će u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu bit će podnesena odgovarajuća kaznena prijava, stoji u objavi MUP-a na upit Hine.

Danas je početak programa Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora Jadovno kasnio puna dva sata jer se čekalo da stigne 150 sudionika u tri autobusa koji su bili zadržani na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo. Predsjednik banjalučke Udruge Jadovnio 1941. Dušan Bastašić je rekao „da su putnici bili dugo i detaljno pretresani, a da je jedan pošten i častan čovjek, Dane Lukaić, zadržan i nije mogao, deveti put, odati počast žrtvama Jadovnog“.

Ključne riječi

Komentara 104

RO
rojnik
15:57 30.06.2018.

Tipično Srpski,došao preveliučavat žrtve u Jadovnom da bi sakrio svoje u Manjači.To je isto kao i kad ona mrlina Dodik arlauče u Gradini nad Ustaškim žrtvama da bi se zaboravile žrtve bosanskih Srba 1992-1995.Prijedor,Bijeljina,Omarska,Srebrenica itd.Lopina viče :držte lopova.

ET
etrao
16:37 30.06.2018.

Ha ha ha ha ha, pao antifasist! Nikakva razlika s ovim domacim antifasistima, ista bagra!

KO
koraknaprijed
15:33 30.06.2018.

Drugi u zadnjih 7 dana , možda slušaju Vulina, njima ne treba dozvola za ulazak u Hrvatsku, izlazak je druga priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije