Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u Skopju

'Hrvatska podupire Makedoniju na putu u EU i NATO'

ivo josipovic,dorge ivanov,makedonija (1)
Foto: Ured predsjednika RH
1/5
04.09.2013.
u 22:11

Hrvatska u političkom i svakom drugom smislu podupire napore Makedonije da ispuni uvjete na članstvo u NATO-u i EU, dodao je predsjednik Josipović.

- Strateški je interes ne samo Hrvatske nego i cijele Europske unije da Europa bude cijela, da sve one zemlje koje povijesno, kulturno i ekonomski pripadaju Europi, to postanu i u formalnom smislu - izjavio je predsjednik Ivo Josipović u Skopju nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgem Ivanovom.

Hrvatska u političkom i svakom drugom smislu podupire napore Makedonije da ispuni uvjete na članstvo u NATO-u i EU, dodao je predsjednik Josipović.

- Razgovarali smo o tome što bi Hrvatska mogla učiniti za kretanje regije prema Europskoj uniji. Nadam se da će procesom Brdo dvije bivše jugoslavenske republike - Hrvatska i Slovenija - koje su postale članice Europske unije pomoći da i druge zemlje regije uđu u Europsku uniju - izjavio je nakon sastanka makedonski predsjednik Ivanov.

Na to je predsjednik Josipović rekao da je to bio glavni motiv uspostave Brdo procesa.

Makedonske novinare je zanimalo kako će se Hrvatska, kada u prosincu prvi put bude mogla glasati na sumitu EU-a, ponašati u vezi s grčko-makedonskim sporom oko imena Makedonija.

- Hrvatska je Makedoniju priznala pod njezinim ustavnim imenom, i mi se tako i ponašamo. Stvarnost je takva kakva jest. Poduprijet ćemo svaku inicijativu o kojoj postoji suglasnost Makedonije i dogovor s drugom stranom - rekao je Josipović naglasivši kako Hrvatska, koja ima dobre odnose s Makedonijom i s Grčkom, klimu dogovora dviju država može učiniti boljom.

Na pitanje novinara o mogućnosti uključenje hrvatske nacionalne manjine u makedonski ustav, predsjednik je rekao da je to unutrašnja stvar Makedonije, posebno naglasivši: \"Mi uvijek volimo vidjeti hrvatsko ime u dokumentima, zakonima, ustavima i deklaracija, ali bit je da su odnosi dobri i kvalitetni. Način kako će to Makedonija regulirati, njezina je unutrašnja stvar\".

Predsjednici su razgovarali i o gospodarskoj suradnji dviju država, naglasivši da je ona dobra i da još uvijek ima prostora za unaprjeđivanje.

>>Hrvati se žale Josipoviću zbog povrata imovine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije