Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVLJIVA ENERGIJA

Hrvatska nema nijednu energetsku zajednicu

Vlada RH najavila je oslobođenje od PDV-a na solarne panele
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
Autori: Marina Bujan, Hina
25.03.2024.
u 12:07

Druge zemlje EU imaju brojne energetske zajednice; Španjolska ih, primjerice, ima 300 - tako smanjuju račune i čuvaju okoliš

U Hrvatskoj još uvijek nema ni jedne energetske zajednice koja bi građanima omogućila zajedničku proizvodnju obnovljive energije kao što ih imaju druge zemlje EU, primjerice u Španjolskoj ih ima 300. U resornom ministarstvu kažu da su osigurali zakonodavni okvir, ali da su tu uključene i druge institucije pa nemaju potpuni uvid u razloge zbog kojih se energetske zajednice nisu uspostavile. Takvi pravni entiteti omogućavaju građanima, malim tvrtkama i lokalnim vlastima da proizvode, upravljaju i troše vlastitu obnovljivu energiju. Time imaju manje račune, pomažu ranjivim potrošačima te doprinose čuvanju okoliša.

Investiciju mogu financirati privatna sredstva ili financijske sheme na razini EU, nacionalnoj i lokalnoj. Zajednica odlučuje kako će se podijeliti proizvedena energija među članovima i/ili prodati. U većini slučajeva članovi dobivaju besplatnu obnovljivu energiju i/ili udio u dobiti od prodaje viška energije. Ponekad općine, kao u Barceloni, pokreću energetsku zajednicu sa svojim građanima kako bi im osigurali jeftinije račune. U nekim slučajevima, kao Ecopower u Belgiji, energetske zajednice su narasle do te mjere da postaju pružatelji obnovljive energije za tisuće ljudi.

"U Hrvatskoj interes građana postoji, ali nedostaje političke volje da se uklone administrativne i tehničke prepreke", ocijenila je programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić. Potrebno je, istaknula je, osigurati financijske potpore i informirati građane o prednostima energetskih zajednica.

"Stvarna energetska neovisnost ne postiže se ulaganjima u daljnje proširenje plinske infrastrukture. Sva nova ulaganja treba usmjeriti u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, pogotovo energiju sunca u kojoj u Hrvatskoj imamo goleme potencijale", poručila je.

POVEZANI ČLANCI:

"U aktivnosti nužne za uspostavu energetskih zajednica uključene su i druge institucije koje samostalno određuju opseg i stupanj svog djelovanja, posebice kada je riječ o regulatoru ili sudstvu. Zbog toga nemamo potpuni uvid u potencijalne razloge zbog kojih se energetske zajednice nisu u većoj mjeri uspostavile", kažu u Ministarstvu.

"U mnogim zemljama EU energetske zajednice se potiču, oslobođene su plaćanja dijela mrežarine, primjerice u Austriji imaju popust od 40 do 70 posto na naknadu za mrežarinu. Slično je potrebno osigurati i u Hrvatskoj jer će inače energetske zajednice ostati mrtvo slovo na papiru", poručuje Goran Čačić, senior voditelj projekta u Zelenoj energetskoj zadruzi.

VIDEO Električar otkrio: Isključite ovaj mali kućni uređaj preko noći i računi će vam biti dvostruko manji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije