Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska počela zaustavljati migrante

Hrvatska ne zna odakle će Turskoj platiti 7,4 milijuna eura pomoći

Izbjeglice u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
01.12.2015.
u 07:00

Izbjeglice iz BiH i RH dobili su samo privremenu zaštitu u Austriji i Njemačkoj. I sada će samo manjina izbjeglica ostati u Europi, kazao je Blitz

Nakon potpisivanja akcijskog plana EU i Turske prema kojem bi ta zemlja za 3 milijarde eura trebala pomoći u zaustavljanju vala izbjeglica i migranata, Turska je počela taj plan primjenjivati. T

urska obalna straža na sjeverozapadnoj obali kod grada Balikesira zaustavila je 113 ilegalnih migranata, koji su gumenim čamcima htjeli otići do grčkog otoka Lesbosa. Iako su većina bili Sirijci, Turska je spriječila njihovo putovanje. Arapski mediji javljaju da je turska obalna straža pojačala patrole i prisutnost na mjestima koja su na izbjegličkoj ruti. U nedjelju je, pak, u Hrvatsku ušlo 3060 migranata, a jučer do 12 sati više od 2200. Ministar policije Ranko Ostojić jučer nije znao kad bi trebao profunkcionirati sporazum između EU i Turske. Kako bi Hrvatska Turskoj trebala isplatiti 7,4 milijuna eura pomoći, Ostojić je u Slavonskom Brodu kazao da će se o toj obvezi tek razgovarati na sjednicama Vlade.

– Riječ je o iznosu koji u ovom trenutku nije moguće platiti i ta se odluka ne može donijeti bez konstituiranja nove vlade – kazao je. Dodao je i da je realna opasnost da migranti blokirani na makedonsko-grčkoj granici počnu tražiti druge, ilegalne putove, te da se od eventualnog otvaranja rute kroz BiH svi puno više plaše ilegalne rute kroz Bugarsku, koja je već otvorena.

Broj migranata bez međunarodne zaštite sa 1,6% na početku krize, u međuvremenu je narastao na 6,3% u strukturi svih migranata. Ostojić očekuje da se do kraja tjedna taj problem riješi na razini EU, te drži da ako se odluči da i dalje mogu prolaziti granicu samo Sirijci, Iračani i Afganistanci, da bismo se mogli naći u koliziji s međunarodnim konvencijama.

Izbjeglice su bili i tema konferencije "Izazovi izbjegličke krize: granice, tranzit i integracija" u Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija i zaklade Friedrich Ebert. Brad Blitz, prodekan s londonskog sveučilišta Middlesex, koji je smjer Mađarske nazvao bolesnim i suprotnim uvjerenju većine Europe, govoreći o politici EU prema izbjeglicama i akcijskom planu s Turskom dodao je da je krajnji rezultat razočaravajući i da je riječ o kratkoročnom planu.

– Taj je plan cijena za Tursku. Ako će htjeti ući u EU, onda će to morati odraditi za EU. Ljudi napuštaju Tursku jer im nudi malo za integraciju. Izbjeglice iz BiH i Hrvatske 90-ih su mogli dobiti samo privremenu zaštitu od pet godina u Austriji i Njemačkoj. Čini mi se da se to i sada pokušava primijeniti, a ne kanadski model integracije u kojem se postaje kanadskim državljaninom. Samo će manjina izbjeglica uspjeti ostati u Europi, koja će tražiti način kako da te ljude što prije vrati u zemlje polazišta i to će biti sve veći izazov za Europu – kazao je Blitz.

>>EU Turskoj daje tri milijarde eura! Milanović stava da ne može preuzeti financijske obveze

>>Merkel: Ako ne želite primati izbjeglice, sami ćete Turskoj platiti tri milijarde eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije