Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA DŽEPOVE

Hrvatska na najvećem udaru inflacije od ljeta 2008. Pogledajte koliko su cijene narasle

Zagreb: Najvećim gradskim tržnicama od danas produljeno radno vrijeme
Patrik Macek/PIXSELL
15.04.2022.
u 12:04

Ovo je najviša inflacija koja je pogodila Hrvatsku još od ljetnih mjeseci krizne 2008. godine

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku porasle za 7,3 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku.

To je najviša inflacija od ljetnih mjeseci 2008. godine. U odnosu na veljaču, potrošačke cijene u prosjeku su više za 2,1 posto. U prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2021. godine cijene su u prosjeku više za 6,4 posto.

Cijene hrane koje uključuju i bezalkoholna pića, koje čine četvrtinu potrošačke košarice, porasle su 10,3 posto na godišnjoj razini te su imale najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa (+2,8 postotna boda).

Očekivano, cijene prijevoza, prije svega zbog cijena goriva, porasle su za 14,4 posto, uz doprinos rastu od 2,12 postotnih bodova te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+0,64 postotnih bodova) uz godišnji rast od 3,8 posto.

U odnosu na veljaču najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 12,2 posto, prijevoza 5,3 posto te u restoranima i hotelima, 1,8 posto.

"Uz ranije prisutne inflatorne pritiske generirane rastom cijena energenata i hrane, u trenutačnom okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti glede trajanja i ishoda, inflatorni pritisci su sada sve snažniji. Iako je Vlada poduzela određene mjere zbog rasta cijena energenata za ublažavanje udara na potrošače, izravan utjecaj kroz prelijevanje cijena energije i hrane s globalnih tržišta je neizbježan", kažu analitičari Raiffeisen banke.

 

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
12:29 15.04.2022.

Krediti skuplji, cijene više, a kamate na štednju male. Znači legalna pljačka je počela.

DU
Deleted user
12:27 15.04.2022.

Ništa za to, uskoro će "legendarna" turistička sezona početi a tada su sve slavine otvorene. Novci cure sa svih strana

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
12:23 15.04.2022.

A kada je to točno završila zadnja kriza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije