Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorizam

Hrvatska je prva država koja je dobila popis svih ISIL-ovaca iz Europe

terorizam
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.06.2016.
u 23:00

Sirijci su nudili listu i SAD-u i EU, ali je nitko nije htio uzeti – sve do napada na Pariz i Bruxelles

Britanski mediji objavili su kako je Velika Britanija od sirijske obavještajne službe dobila popis britanskih državljana koji ratuju na strani terorističke organizacije Islamske države. Iz ureda sirijskog predsjednika Bashara al-Assada potvrdili su nam informaciju da je predsjednik osobno predao taj popis Davidu Davisu, jednom od dvojice članova britanske Konzervativne stranke, zastupnicima u parlamentu koji su u travnju posjetili Siriju te se sastali s Assadom. Iako britanski mediji kažu kako su na popisu 24 Britanca, od kojih je 14 već poginulo, sirijski izvor za Večernji list kaže da su na popisu, osim Britanaca, i ostali državljani EU koji se bore u redovima ISIL-a na ratištima u Iraku i Siriji. To je prvi put da je britanski mediji pišu o suradnji obavještajne službe Velike Britanije i Al Assadova režima. 

Tajni posrednik

Iako je još davno sirijski predsjednik nudio zemljama članicama EU i SAD-u popis svih njihovih državljana koji ratuju na strani terorističke organizacije Islamske države, do sada su sve zemlje odbijale primiti taj popis jer nisu htjele suradnju sa sirijskim režimom. Jedina zemlja članica EU, koja je preko posrednika uzela taj popis jest Hrvatska koja je tada svoj nacionalni i sigurnosni interes stavila ispred politike. Iz Al-Assadova ureda nisu nam htjeli otkriti koja je zemlja posredovala između Hrvatske i Sirije u razmjeni podataka, ali prema neslužbenim informacijama, to je bio Iran. Ista situacija bila je i s popisom serijskih brojeva lažnih putovnica koje su, nakon što je ISIL zauzeo Raku i Der Al Zoru i još nekoliko gradova, završile u rukama terorista.

Prema procjenama bila je riječ o čak više od 25 tisuća putovnica. Nakon otvaranja balkanske rute, kojom je više od 800 tisuća migranta prošlo kroz Hrvatsku, Hrvatska je opet bila jedina zemlja koja je uzela popis serijskih brojeva lažnih putovnica. Tako je Hrvatska je imala uvid u serijske brojeve lažnih putovnica koje je mogao izraditi ISIL i njima proći balkanskom rutom preko Hrvatske. Iako su dvojica terorista koja su sudjelovala u napadu na Pariz prošla balkanskom rutom, nisu imali putovnice s lažnim serijskim brojevima niti su se nalazili na popisu traženih osoba koje je Hrvatska posjedovala, već su imali lažirane ukradene putovnice dvojice ubijenih sirijskih vojnika. 

Promjena stava

Da su sve zemlje članice EU slijedile primjer Hrvatske i uzele popis od Al-Assadova režima, možda su se mogli spriječiti teroristički napadi u Parizu, gdje je poginulo više od 130 ljudi, i Bruxellesu, gdje ih je nastradalo 40-ak. Da je to tako, potvrdio je i bivši ravnatelj Opće uprave za unutarnju sigurnost Francuske Bernard Squarcini, kazavši kako je tragedija mogla biti izbjegnuta jer je “prije dvije godine Francuska mogla dobiti popis svih Francuza, njih oko 800, koji su se borili u terorističkim skupinama u Siriji”. Međutim, prema riječima Squarcinija, tadašnji šef Ministarstva unutarnjih poslova i aktualni premijer Manuel Valls odbio je primiti popis pod izgovorom da ne želi dijeliti informacije “sa sirijskim diktatorom”. Da su neke članice EU shvatile kako je zbog sigurnosti nužna obavještajna suradnja s režimom Bashara Al Assada, dokazuje i činjenica da je nakon napada na Pariz njemačka obavještajna služba BND otvorila ured u njemačkom veleposlanstvu u Damasku kako bi koordinirala s tamošnjom obavje- štajnom službom. •

>>  SAD: Upozoravamo na opasnost od mogućih terorističkih napada u Europi

Komentara 11

Avatar Pavel ic
Pavel ic
10:53 13.06.2016.

i sta se poduzelo oko toga i dan danas stizu u europu.oni se odbace brodicem a europljani ih spasavaju 300 km od italije i trpaju u europu umjesto da ih vrate od kud su dosli

DU
Deleted user
12:06 13.06.2016.

Krivo, temelji tih tzv.ISIL-ovaca je to što su i organizirani na području i u vrijeme bivše Jugoslavije,neznalice.

IB
ibiza
13:54 13.06.2016.

sve takve isto misljenike kao taj na slici odma u zatvore dozivotna robija i besplatno radit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije