Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIDRUŽILA SE I ESTONIJA

Hrvatska još uvijek van obrambenog kišobrana moćnog europskog 'Skyshielda'

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht stigla je u posjet Bosni i Hercegovini
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
13.10.2022.
u 10:45

Sada se preko europske inicijative Skyshield zajednički kupuju novi oružani sustavi koji će zajedno pokrivati ​​veliko područje

Njemačka je pokrenula projekt izgradnje europskog sustava protuzračne obrane s više od desetak drugih zemalja. U četvrtak, na marginama sastanka NATO-a u Bruxellesu, savezna ministrica obrane Christine Lambrecht i kolege potpisali su deklaraciju o tzv. europskoj inicijativi Skyshield

U projekt je, osim Njemačke, uključeno još 14 zemalja, no Hrvatska se ne nalazi među njima. Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Slovačke, Norveške, Latvije, Mađarske, Bugarske, Belgije, Češke, Finske, Litve, Nizozemske, Rumunjske i Slovenije nazočili su ceremoniji potpisivanja u četvrtak ujutro. Prema riječima diplomata, Estonija također želi sudjelovati, piše newsingermany.com.

Projekt bi trebao popuniti postojeće praznine u sadašnjem štitu za Europu. Deficita ima, primjerice, u području balističkih projektila, koji na svojoj putanji dosežu velike visine, ali i u obrani od dronova i krstarećih projektila.

Planove za novu inicijativu kancelar Olaf Scholz objavio je krajem kolovoza. Govorio je o "sigurnosnom dobitku za cijelu Europu" i ustvrdio da bi europska protuzračna obrana bila jeftinija i učinkovitija nego da svatko gradi svoju vlastitu, skupu i vrlo složenu protuzračnu obranu.

Između ostalog, sada se preko europske inicijative Skyshield zajednički kupuju novi oružani sustavi koji će zajedno pokrivati ​​veliko područje.

VIDEO Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

 

Komentara 46

JU
juma
11:25 13.10.2022.

Interesantno nema Poljske. Ne vjeruju oni Nijemcima, nego samo USA. Mislim da bi to trebao biti i naš put. Njemačka se u proteklim desetljećima pokazala kao tihi saveznik Putina i njegova režima, jer su od istoga jako dobro profitirali. Koliko su bili voljni pomoći vidi se u tome što su na početku rata donirali samo 5000 kaciga kao vojnu pomoć Ukrajini. Valjda da bi ih Ukrajinci bacali na do zuba naoružane Ruse?

Avatar kvasac60
kvasac60
11:05 13.10.2022.

Jarunsku ulicu su pogodili.Tko nas je štitio??

KU
kuramela
12:16 13.10.2022.

Ne bojte se, Mesić je rekao da više neće biti ratova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije