Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.04.2016. u 16:43

Karte su na stolu od početka pregovora pa i Srbija i ostale članice znaju na čemu su

Apsolutno je nemoguće od bilo koga iz hrvatske diplomacije i politike pridobiti da prevali preko usana kako je Hrvatska blokirala Srbiju u pristupnim pregovorima.

No činjenica jest da je Hrvatska do zadnjeg trena odugovlačila i da ne da zeleno svjetlo za otvaranje 23. poglavlja, najtežeg i najosjetljivijeg poglavlja u pregovorima, onog koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava. Je li odbijanje da se taj postupak zove blokadom onda samo semantika? Jest. Ali je i još nešto – promišljena politika.

Hrvatska je vrlo jasno rekla što očekuje i što traži od Srbije da bi dobila pristanak za otvaranje, pa potom i za zatvaranje 23. poglavlja, što je još jedna prilika za “blokadu” – ukidanje zakona o regionalnoj jurisdikciji, poštovanje prava manjina i suradnju s Haagom i od tih zahtjeva ne odstupa, čak ni kad neke države – kao što je Mađarska – kažu kako “nikome neće dopustiti, ni jednoj instituciju, ni jednoj članici, da blokira Srbiju”.

Karte su na stolu od samog početka pregovora tako da i Srbija i ostale članice znaju na čemu su. Diplomatski je mudro ne zaoštravati retoriku, pa stoga zahtjeve uvijek slijedi ohrabrenje da će Hrvatska pomoći Srbiji na europskom putu. No to ne umanjuje ozbiljnost zahtjeva. Neka poglavlja u pregovorima se vode vrlo konkretnim mjerilima, no 23. poglavlje nije posve takvo. Ono velikim dijelom ovisi i o dojmu koliko je neka država uskladila pravosuđe. I stoga hrvatska primjedba o, primjerice, regionalnoj jurisdikciji ne zvuči problematično kod ostalih država jer nije u suprotnosti sa zajedničkom pravnom stečevinom. Stoga je posao diplomacije i politike lobirati i predstaviti hrvatski stav i dobiti države EU na svoju stranu. Loše bi bilo da bilo tko dobije dojam da se preko pregovora prelamaju neriješena bilateralna pitanja. Uostalom, Hrvatska je uz svoj Pristupni sporazum priložila i deklaraciju da ta pitanja neće koristiti kao sredstvo ucjene, kao što je Slovenija radila.

Hrvatska se zasad vodi politikom “govori nježno, ali nosi veliku batinu”, no o njezinoj diplomaciji ovisi koliko će ta batina biti moćna.

>>Pregovori s EU: Srbija zbog Hrvatske na čekanju

>>'Srbija neće dopustiti da je bilo tko, pa ni Hrvatska, ucjenjuje i ponižava'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije