Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2023. u 11:05

Rezolucija koju je Hrvatska podržala u Općoj skupštini UN-a isključivo je humanitarna, odnosi se na tešku situaciju u Gazi

Opet se u Općoj skupštini UN-a glasovalo o rezoluciji u vezi sa sukobom između Izraela i Hamasa, a ovog puta Hrvatska je glasovala za – uvjetno rečeno – Gazu. Kojih mjesec i pol dana prije gotovo da je solirala, uz SAD, Izrael i tri europske države, u podršci Izraelu.

No treba dobro pogledati sadržaj tih rezolucija i vidjeti da se u New Yorku provodi onakva politika prema tom sukobu kako je Vlada i predstavlja – podrška Izraelu, ali i podrška zaštiti civila u Gazi. Teoretski, pitanje je koliko je to učinkovito na terenu i ne ulazimo li time u zatvoreni krug nasilja i patnji, koje se onda pokušavaju sanirati, no s principijelne strane, Hrvatska drži čvrstu liniju. Hrvatska je tako u utorak podržala humanitarnu rezoluciju o zaštiti civila u Općoj skupštini UN-a. Riječ je o isključivo humanitarnoj rezoluciji koja je lišena političkih ocjena i odnosi se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi te je kao takva dobila podršku Hrvatske. Za cilj ima zaštitu palestinskih i izraelskih civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i izrijekom traži bezuvjetno oslobađanje talaca, objasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatska principijelno podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu vlastitog pučanstva nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa 7. listopada, koji smo snažno i nedvosmisleno osudili i koji je uzrok izbijanja trenutačnog sukoba. Hrvatska također poziva na žurno i bezuvjetno oslobađanje talaca i humanitarni pristup njima, dodaju.

– Hrvatska se na isti način principijelno i dosljedno zalaže za poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila, osobito žena i djece, te dostavu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Hrvatska je stoga već uputila humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Gaze u iznosu od milijun i 250 tisuća eura – kažu.

VEZANI ČLANCI:

Krajem listopada Hrvatska je pak glasovala protiv rezolucije koja poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u području Pojasa Gaze, i tako bila jedna od samo četiri države članice EU, uz Austriju, Mađarsku i Češku, koje nisu podržale tu rezoluciju. Većina država EU bila je suzdržana, a njih sedam bilo je "za". Od velikih sila, SAD i Izrael bili su protiv, a podržale su je Rusija i Kina. Razlog za hrvatsko "ne" rezoluciji koju je predložio Jordan, kažu nam izvori iz hrvatske Vlade, bio je taj što se u njoj ne spominje Hamas.

– Postoji crvena linija koju nismo mogli prijeći, a to je nespominjanje da je Hamas izvršio napad 7. listopada. To ide protiv svih naših očekivanja, ali i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Tumačenje da smo glasovanjem "protiv" protiv prekida sukoba ili pomoći civilima apsolutno je netočno – objašnjava izvor iz Vlade, koji je tada najavio da će i daljnja glasovanja – a znalo se da će ih biti – vezana za tu temu biti po tom principu, što se u utorak i dogodilo. 

VIDEO Gaza se budi uz eksplozije nakon što je izraelski premijer odbacio bilo kakav prekid vatre

Ključne riječi

Komentara 1

TU
tuzibaba
19:00 14.12.2023.

Tako I treba, podrška obrani okupiranih teritorija koje je Izrael okupirao. Bravo, potpuno ispravno, što jednom okupiraš pošteno je da ostane tvoje, ipak si se pomčio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije