Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA GENERALA NA ZATVORENOM SASTANKU U KABINETU PREMIJERA SANADERA S VODITELJIMA ODVJETNIČKIH TIMOVA DOGOVORENA ZAJEDNIČKA STRATEGIJA

Hrvatska brani generale: Osnovan Stožer za obranu istine o Domovinskom ratu

prva-txt.jpg
import
11.01.2006.
u 22:17

Sva dosadašnja i potencijalna bitnija sporenja i nedoumice između obrana triju hrvatskih generala optuženih u Haagu i državnih institucija RH postaju prošlost. Zatvoreni sastanak u kabinetu hrvatskog premijera Ive Sanadera i trojice voditelja odvjetničkih timova održan je upravo sa svrhom “usklađivanja” interesa obrana s nacionalnim. Kako doznaje Večernjak, od srijede poslijepodne uspješna obrana hrvatskih generala postala je hrvatska zajednička briga, a okupljene je ujedinio stav da kvalitetne i učinkovite obrane teško optuženih hrvatskih generala nema bez suradnje Vlade i odvjetničkih timova.

Preuzimanje troškova
Kako doznajemo, sastanak u Banskim dvorima sazvan je žurno, a pozvani su odvjetnici Čedo Prodanović (obrana Ivana Čermaka), Luka Mišetić (obrana Ante Gotovine) i Miroslav Šeparović (obrana Mladena Markača), koji je stigao u Zagreb s prekinutog skijaškog odmora. Što se to mijenja u dosadašnjim odnosima vlasti i odvjetničkih timova i o kakvoj je žurnoj promjeni u praksi riječ? Najbitnije, s obzirom na probleme s kojima je suočena obrana u pronalaženju novca, jer su troškovi zastupanja optuženika veliki, te s obzirom na nejednak status koji obrane generala s tim u vezi imaju, vlada Ive Sanadera, doznajemo, odlučuje da je najpoštenije i primjereno da brigu o financiranju obrana preuzme država.

To će zajamčiti mir i staloženost u odvjetničkim timovima. Nadalje, Vlada osigurava dostupnost dokumentaciji i arhivama koje posjeduju državne institucije, tako da odvjetnici ne trebaju “svaštariti” i ovisiti o pomoći građana i njihovih privatnih arhiva. Do jučer sporno dobivanje “sirovih” dokumenata također je razriješeno – obranama je odobren pristup neobrađenim materijalima! Obrane, sa znanjem i podrškom vlasti, osnivaju svojevrsni “Stožer za obranu hrvatskih generala i istine o Domovinskom ratu”. A u njega ulaze voditelji odvjetničkih timova, prof. Željko Horvatić, predsjednik Savjeta za prijatelje suda i predstavnici mjerodavnih ministarstava.

Mišetić pristao
Osnivanje tog neformalnog stožera znači da je Sanaderova vlada zaključila da je obrana u Haagu, očito, preozbiljna činjenica a da Vlada ne bi preuzela važan dio odgovornosti za obranu. Kako neslužbeno doznaje Večernjak, Sanaderova je pokazana odlučnost tolika da će se i osobno uključiti u koordinaciju Stožerom.

Dojam našeg sugovornika je da je žurni sastanak rezultat činjenice da obrana generala Gotovine još nije imala formalnu državnu potporu i da je sastanak organiziran, prije svega, zbog generala Gotovine, s obzirom na to da ostale obrane većinu dogovorene pomoći već imaju.

Nadalje, poveznicu između obrana i premijera omogućilo je i osobno prijateljstvo i naklonost između Sanadera i odvjetnika Miroslava Šeparovića. Na sastanku je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić, doznajemo iz jednog odvjetničkog tima, prihvatio zajedničku strategiju obrane te da prijašnje nesporazume valja zaboraviti.

Nema sumnji
– Što je bilo, bilo je – rekao je tijekom sastanka Mišetić premijeru. Tehničke detalje o pomoći državnih ministarstava timovi će, putem Stožera, dogovarati “u hodu”, a dogovoreni su i idući sastanci. Nema sumnji da je Sanader sada iskoristio potpuno promijenjenu “međunarodnopolitičku situaciju” glede obrana Hrvata u Haagu. Javnost je, naime, proteklih godina imala dojam da je Sanaderova vlada, pogotovu lansiranjem Akcijskog plana, svrstana na protivničku, stranu haaškog tužiteljstva.

Dok je Sanader morao provoditi Ustavni zakon RH o suradnji s Haagom, a general Gotovina bio u bijegu zbog nepovjerenja u poštenje Suda – taj je dojam jačao. Sanader je ovim činom potpuno promijenio taj dojam te će dokazati javnosti da ne pripada onima koji plaćaju GOTOVINOM. Politički kuloari u ovome vide crtu poveznicu taktike Sanadera i pokojnog Tuđmana – poštovati Ustavni zakon, a potom zbiti redove oko jedne strategije obrane Hrvata i istine o Domovinskom ratu.


Kehoe čeka odobrenje SAD-a

Voditelj Gotovinina odvjetničkog tima, Luka Mišetić objašnjava da američki dio tima još nije akreditiran u Haagu, zato što prije toga mora biti osnovana Zaklada za pomoć obitelji Gotovina, putem koje će se financirati obrana. Tako će, ovih dana, Amerikanci Mišetić i Kehoe moći sklopiti ugovor sa Zakladom. Prema američkim propisima, odvjetnici koje ne financira Haag, moraju zatražiti licenciju ministra financija. Tek tada slijedi akreditacija Haaga. “Kada završimo s ovim detaljima, postat ćemo službeni branitelji. Gotovina, međutim nije bez odvjetnika, jer Sud nama priznaje taj status i u nesmetanoj smo komunikaciji s generalom”, tvrdi Mišetić uoči novog odlaska u Haag.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije