Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boluje od raka

Hrvatica koja se liječila u Njemačkoj: 'U Zagrebu se sestra derala na nas, a ovdje ti daju kavu i kekse'

Rak dojke
Thinkstock
27.11.2023.
u 11:53

"Hrvatski liječnici su jako stručni, stručniji od njemačkih, ali su arogantni, bezobrazni, koruptivni, podmitljivi… Jednom sam liječniku ovdje u Njemačkoj nakon operacije odnijela bombonijeru, kao neku sitnicu zahvale, a on se uvrijedio i bilo je baš neugodno", kazuje.

Jedna žena koja već 15 godina boluje od raka dojke, a koja je željela ostati anonimna, otkrila je za Dnevnik.hr razlike u hrvatskom i njemačkom zdravstvenom sustavu. Ona se, naime, dugo liječila u Zagrebu, a sada već nekoliko godina živi u Njemačkoj, u gradiću udaljenom 70-ak kilometara od Münchena. Najveća razlika između hrvatskog i njemačkog zdravstva, prema njezinim riječima, leži u pristupu. - Ovdje nemaš osjećaj da moraš amo-tamo, tražiti ovog ili onog… Nema obijanja šaltera i čekanja da ti se netko smiluje. Ovdje nema vrata na kojima piše 'zabranjeno kucanje', svi su ljubazni, a ako ne znaš kamo bi trebao ići, liječnik će te odvesti. Svi su ljubazni. Ne može se dogoditi, kao u Zagrebu gdje se sestra na onkologiji derala na nas zašto smo svi došli u 8 sati, a ne u vrijeme kad smo naručeni. Samo što nikad ne bi došli na red kad smo bili naručeni, nego bi čekali do četiri sata popodne. Ovdje uvijek dođeš na red onda kad si naručen. Nema gužvi, svi sjede u čekaonicama, liječnik dođe po tebe, pruži ti ruku i odvede te u ordinaciju - kazuje.

Kada su joj na CT-u otkrivene sumnje na metastaze, u roku od nekoliko dana prošla je punkciju i dobila detaljan plan kemoterapije s točnim datumom i satom. Liječnica ju je odmah uputila u bolnicu radi ugradnje port-katetera, a ona je imala slobodu izbora gdje želi primati kemoterapiju. Odabrala je onkološki centar u svom gradu, prema preporuci liječnice. - U centru pacijenti mogu birati hoće li sjediti u fotelji ili ležati krevetu. Ponude te kavom i kolačićima. Oni žive od nas i u interesu im je da budu ljubazni prema nama. Kad idem na kemoterapiju, oni me pitaju kad mi paše da dođem, jer ću u suprotnom otići kod nekog drugog - rekla je za Dnevnik.hr.

Kada, kaže, radi snimanje CT-om, nalaz dobije isti dan, bar one osnovne informacije, dok njezina liječnica opširan nalaz dobije idući dan. Mamografija i UZV dojki uvijek se obavezno rade istog dana. Svi onkološki bolesnici imaju knjižicu u koju se upisuje svaki pregled, datum, a svaki put se dobije pečat. Pacijent knjižicu uvijek nosi sa sobom jer je praksa da se nalazi ne izdaju za van, već ih liječnici šalju međusobno. Tek u iznimnim okolnostima ili na zamolbu pacijent dobije nalaze, pa čak i one najobičnije, kao što je krvna slika. Također, za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj velik dio osnovnih pretraga rade liječnici opće medicine.

VEZANI ČLANCI:

U njemačkom zdravstvenom sustavu kave, bombonijere, cvijeće ili bilo kakav oblik mita smatraju se apsolutno neprihvatljivima, a sugovornica Dnevnika ističe da nitko ne prakticira nositi poklone po ordinacijama ili hodnicima. - Hrvatski liječnici su jako stručni, stručniji od njemačkih, ali su arogantni, bezobrazni, koruptivni, podmitljivi… Jednom sam liječniku ovdje u Njemačkoj nakon operacije odnijela bombonijeru, kao neku sitnicu zahvale, a on se uvrijedio i bilo je baš neugodno. No, zato na pultu medicinskih sestara obično ima kasica gdje se ubacuje novac, pet eura, dva eura, ali to je stvar izbora i transparentno je - kazuje.

VIDEO Beroš: Nema razloga za paniku i dalje širenje straha. Riječ je o izoliranom slučaju

Komentara 18

JU
JulianTri
12:30 27.11.2023.

Kao onkološki pacijent koji je prošao nekoliko cikluse kemoterapije na KBC Rebro u Zagrebu, mogu reći sljedeće: - Od same dijagnoze do početka liječenja svi liječnici i sestre bili su maksimalno ljubazni i susretljivi. - Tijekom samog liječenja u bolnicii uvjeti su bili vrhunski i niti u jednom trenutku meni i mojim cimerima u sobi nije ništa falilo. - Nekoliko pacijenata je bilo izrazito arogantno i ponašali su se kao da su sestre i doktori konobari koji trebaju zadovoljavati svaki hir, ne shvaćajući da je kemoterapija tu da im spasi život, da nikome do sada nije bila ugodna pa neće ni njima. Strpljenje koje su medicinske sestre imale prema takvim pacijentima je nešto na što im zavidim, da se tako ponašaju u kvartovskoj birtiji bili bi izbačeni naglavačke.

GI
Gitte
18:14 27.11.2023.

Dosta mije svakodnevnog zinkanja odVečernjeg samo Hrvacku uprljati a samo nešto supruga mi je Njemica nema ništo na Svjetu da je natjera da se vrati kaže Hrvacka je za nju Domovina a kada smo ljeto išli kod njezini niko namam nije ručka skuhao htjeli smo biti 7 dana nakon 3 dana mi supruga kaže idemo doma i to smo napravili otišli u Beč ostali 7 dana i napokon stigli u našu Domovinu kome je drugdje bolje neka izvoli.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
12:43 27.11.2023.

Ima u HR jako jako puno drugačijih pozivitnijih primjera osobito u onkologiji, kirurškom, intenzivnoj, rodilištima... A o stručnosti da ne govorimo. Naši biokemičari su svjetlosnih godina ispred Njemačkih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije