Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARAJU POŽARI

Hrvatica iz SAD-a: Stanje je apokaliptično, kao da Sunce uopće ne izlazi

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
09.09.2020.
u 22:14

"Ovo je ludo. Nismo ušli ni u požarnu sezonu u listopadu i studenom, a oborili smo rekord svih vremena"

Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima, rekao je Brett Myers, šerif okruga Whitman, u kojem se nalazi gradić Malden kojega je u utorak progutala vatrena stihija. Nekontrolirane požare koji divljaju zapadom SAD-a već tjednima uzrokovale su rekordne temperature uslijed toplinskog vala. Tisuće vatrogasaca danonoćno se bore s vatrom koja guta sve pred sobom, proglašeno je izvanredno stanje u mnogim područjima, a deseci tisuća ljudi su evakuirani. Koliko su prizori zastrašujući otkrila nam je Hrvatica Maja koja godinama živi u San Franciscu.

- Požari traju već tjednima. Stalno se budimo uz smrad gustog dima koji se zadržava u zraku. Jutros ga napokon nismo osjetili, ali se stvara sve više guste crvene magle. Čestice pepela vjetar je odnio u visine tako da kvaliteta zraka trenutno nije toliko loša, ali osjećaj je potpuno apokaliptičan. Svi imaju upaljena svjetla, automobile vozimo s dugim svjetlima i sve je tamno i užareno crveno. Kao da Sunce uopće ne izlazi. Šetnja tamnom ulicom u sred dana dok svi nose maske je uznemirujuća - kazala je Maja.

VIDEO Apokaliptični prizori iz San Francisca

Iako je dim u San Franciscu toliko gust da se čini kao da vatra gori neposredno uz njega, pepeo i dim zapravo dolaze iz opožarenog područja u blizini Orovillea, udaljenog oko 240 kilometara sjeveroistočno od San Francisca, što najbolje svjedoči o razmjerima požara.

Lokalne vlasti objavile su da je 2020. godina najgora u povijesti Kalifornije što se tiče količine opožarenog zemljišta. Iako je tek rujan, ove je godine u toj saveznoj državi izgorjelo više od 2.094.955 hektara, što je oko 8000 kilometara kvadratnih. Usporedbe radi, to je površina veća od 10 gradova New Yorka.

- Ovo je ludo. Nismo ušli ni u požarnu sezonu u listopadu i studenom, a oborili smo rekord svih vremena - kazao je kapetan kalifornijske vatrogasne zajednice Richard Cordova.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Behemot
Behemot
00:26 10.09.2020.

2.094.955 hektara, što je oko 8000 kilometara kvadratnih - Zašto i kako? Ako se zna da je 100 hektara 1 kvadratni kilometar kako ste došli do ove cifre? Mislim, ne može se samo prepisati bez razmišljanja i imperijalne jedinice pretvoriti u metričke bez konverzije. :/

IM
Immanuell
01:03 10.09.2020.

Temperatura 50 C, kratke oluje s puno munja i eto........ Ogromno područje pod šumom, klima zbog globalnog zatopljenja suha i vruća, stalno strujanje zraka........ Još prije 10 tak godina prognozirani su požari ekstremnih razmjera koje nitko neće moći ugasiti. Već nekoliko godina svjedočimo takvim požarima u Španjolskoj, Portugalu, SAD u, Australiji, Rusiji...... Bit će sve gore. Za autora teksta...... Onaj broj hektara je 2,5 puta više km2. Kad pišete nešto s brojevnim podacima, provjerite prije nego napišete besmislicu.

NO
NoHo
07:45 10.09.2020.

U SAD se za povrsinu zemlje (parcele) koristi jedinica "acre", sto iznosi 4045 m2, ili 0,4045 hektara. Ukucate "acre" u Google Translator, i sveznajuci GT izbaci "hektara"! To je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije