Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

'Hrvati već uvezli prvih milijun barela nafte iz Irana'

10.03.2018.
u 00:01

Za Večernji list govori iranski veleposlanik u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Mohammad Reza Sadegh.

Dolaskom Donalda Trumpa na tron SAD-a, Iran se ponovno našao u žarištu svjetskih događaja. Zbog približavanja Saudijske Arabije SAD-u, Donald Trump pokušava na različite načine vratiti Iran u potpunu izolaciju. Međutim, EU, a među njima i Hrvatska, nisu podlegle pritiscima SAD-a da prekinu sve diplomatske i trgovinske odnose s tom zemljom. Dokaz je tome posjet regiji ministra vanjskih poslova Irana Mohammada Javada Zarifa koji je, uz Hrvatsku, posjetio i Srbiju, BiH te Bugarsku.

U Hrvatskoj, Zarif se sastao s najvećim hrvatskim dužnosnicima, predsjednicom, premijerom i predsjednikom Sabora. Koje su bile glavne teme razgovora te što je sve postignuto tim posjetom, otkrio je za Večernji list iranski veleposlanik u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Mohammad Reza Sadegh, koji je osim posjeta ministra vanjskih poslova Irana, govorio i o nedavnim nemirima u Iranu, pokušaju Trumpa da poništi nuklearni sporazum kao i o ratu u Siriji te mogućem ratu između Irana i Izraela.

Ministar vanjskih poslova Irana, gospodin Mohammad Javad Zarif, posjetio je Hrvatsku. S kim se sastao i što je dogovoreno? Kako ocjenjujete njegov posjet?

Na poziv ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović Burić u posjet Hrvatskoj stigao je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif. Tijekom posjeta gospodin Zarif susreo se i razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te ministricom Pejčinović Burić. Ministar Zarif također je vodio vrlo konstruktivne razgovore s Martinim Dalić, potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore. Ministar Zarif otvorio je gospodarski Forum Irana i Hrvatske u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, a susreo se s ministrom rada i mirovinskog sustava RH Markom Pavićem. Na sastancima su isticani tradicionalno prijateljski odnosi dviju zemalja.

Dvije strane izrazile su svoju potporu proširenju gospodarskih odnosa kao prioritetu odnosa s obzirom na potencijal suradnje na području opskrbe energijom, dobave petrokemijskih sirovina te ulaganja i suradnje u hrvatskim infrastrukturnim projektima, uključujući proizvodnju električne energije, a s druge strane, hrvatske su se tvrtke udružile s iranskim tvrtkama za provedbu zajedničkih projekata kao i suradnju u prehrambenoj industriji s naglaskom na halal proizvode, brodogradnji, farmaciji i turizmu. Hrvatski dužnosnici naglasili su obvezu uklanjanja bankarskih barijera i suradnju u omogućavanju monetarne i međubankarske razmjene. Dužnosnici dviju zemalja, tijekom razgovora o regionalnim pitanjima na Balkanu i Bliskom istoku, smatraju političko rješenje kao jedini način za okončanje regionalnih kriza u Jemenu i Siriji. Potpisivanje sporazuma o kulturnoj razmjeni, znanstvenoj i obrazovnoj suradnji i znanosti o temeljnim znanjima, među ostalim su pitanjima od interesa obiju strana.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Priprema se Plenkovićev, a ne poljski model

>>Sukob zbog reformi: Premijer prekinuo šutnju

>>Kriminal pada, ali raste broj ubojstava koja su počinili mladi

>>Zoran Ferić: Nije me strah u romanu pisati o tome gdje ima najviše pedofilije

>>Cro cop za Večernji TV: Strahujem od kraja karijere iako bih se volio boriti još 15 godina

>>Danas paket. Večernji list plus Diva za samo 15 kuna

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
21:22 09.03.2018.

Hrvati iz ine.....?????? hrvati uvoze naftu to je isto kada napisete hrvatski financijski sektor....to vise nema veze s hrvatima...

5S
505.scrtom
10:55 10.03.2018.

Ne vidim ništa sporno u tome, dapače ne treba se stalno podvrgavati pritiscima SAD u samo zato što njima to odgovara.

DU
Deleted user
01:03 10.03.2018.

"venerav" je srpsko - ruski troll. Metodologija je izazvat razdor u drustvu po bilo kom osnovu. Slusajte ove budalastine "Sto ce nama tudja nafta?". Nema smisla niti logike. To nije cilj. Nego izazvat revolt prema institucijama drzave prema drugim rasama,a, religijama, ... Rusi izdresirali Srbina i poslali ga da sije razdor po hrvatskim medijim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije