Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni intervju

'Hrvati su oružje slali džihadistima, ali su dobrodošli'

'slike ministra informiranja Omran Al-Zoubi'
Hassan Haidar Diab/VLM
29.10.2013.
u 20:45


Za Hrvatsku imamo razumijevanje jer je ona morala slijediti naputke Europske unije

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list ministar informiranja Sirije Omran Al-Zoubi još nije siguran je li SAD odustao od vojne intervencije u Siriji, a ne vjeruje niti u uspjeh mirovne konferencije u Genevi. Otkrio nam je i da kontakti između Sirije i Hrvatske nikad nisu bili prekinuti unatoč tome što je Hrvatska priznala Sirijsko nacionalno vijeće te potvrdio da se u Al-Qa’idi bore džihadisti iz zemalja bivše Jugoslavije.

Ne vjeruju Amerikancima

Strahujete li od moguće vojne intervencije u Siriji unatoč tome što Sirija surađuje kad je riječ o uništenju kemijskog oružja?

U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću tvrditi da neće biti američke vojne intervencije u Siriji, bez obzira na njezinu suradnju u uništenju kemijskog oružja. Amerikanci i njihovi saveznici odavno žele napasti Siriju i jako dobro znaju da mi nismo upotrijebili kemijsko oružje, ali su u tome vidjeli priliku koju bi mogli iskoristiti. Amerika radi i gospodarsku agresiju na Siriju i to odavno. Nije tajna da je Sirija pod neopravdanim sankcijama koje joj je nametnuo SAD samo zato što se nije htjela uključiti u nepravedni mirovni proces u rješavanju palestinskog pitanja i povlačenja izraelskih snaga s našeg područja. Kada je Sirija sve to odbila, Amerika je preko svojih pijunčića u regiji, kao što su Saudijska Arabija, Katar i Turska, pokrenula rat za uništenje Sirije. Kad su nakon više od dvije i pol godine rata SAD i saveznici shvatili kako neće tako doći do cilja, iscenirali su napad kemijskim naoružanjem da bi imali izgovor za napad i tako srušili režim Bashar Al-Assada, iako su Amerikanci tada tvrdili kako je njihov cilj samo uništenje kemijskog oružja. I tu smo im priliku uništili. U dogovoru s Rusima uništit ćemo kemijsko naoružanje. To ne znači da sutra neće SAD izmisliti nešto drugo kako bi imao izgovor napasti Siriju! Sjetite se samo Iraka kada su Amerikanci izmislili kemijsko naoružanje!

Nekoliko ste puta izjavili da će se, ako dođe do vojne intervencije u Siriji, rat proširiti na cijelu regiju! Je li Siriji cilj, ako bude američkog napada, napasti susjedne zemlje?

Kad sam rekao da će cijela regija biti zahvaćena ratom, nisam mislio da će Sirija bilo koga napasti. SAD jako dobro zna koliko je regija komplicirana i da će svaka zemlja braniti svoj interes. Naravno, naši saveznici kao što su Iran i Hezbollah, neće stajati po strani. Napad na Siriju smatrat će napadom na njih i naravno da će se uključiti u rat. Zemlje Zaljeva, koje bi u rat krenule uz SAD, prestale bi postojati i to odgovorno tvrdim. Bilo kakva vojna akcija koju bi predvodio SAD, ne bi bila nekakav “piknik”, nego bi zapalila Bliski istok i imala bi ozbiljne posljedice za cijelu regiju.

Prema vašim saznanjima, ima li među džihadistima u Siriji boraca s područja bivše Jugoslavije i Hrvatske?

Ima ih iz Bosne, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore. Iz Hrvatske stiže samo oružje.

Spomenuli ste oružje iz Hrvatske! Koliko je točna ta informacija o količini naoružanja i nije li to možda malo prenapuhano?

Ono što mi znamo je da je u ruke pobunjenika i džihadista stiglo oružje iz Hrvatske koje je platila Saudijska Arabija. O kojoj je količini riječ, ne mogu vam reći jer nemam podrobne informacije. Smatramo da su svi koji su pobunjenicima i džihadistima slali oružje okrvavili u Siriji ruke te će sigurno snositi posljedice.

Imaju razumijevanje

Postoje li još bilo kakvi kontakti sa službenom hrvatskom Vladom, s obzirom na to da je Hrvatska priznala Sirijsko nacionalno vijeće kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda?

Prema mojim saznanjima ti kontakti nisu nikad prekinuti jer to je u interesu obiju zemalja. Za Hrvatsku imamo razumijevanje jer je ona morala slijediti naputke EU i vjerujemo da je zbog tog poteza nesretna. Nadam se da će se trgovinska suradnja između Hrvatske i Sirije nastaviti te da će se radnici Ine vratiti na bušotine kad bude sigurno. Hrvatsku i Siriju veže dugogodišnja suradnja, ali i prijateljstvo za koje se nadam da će se nastaviti kad se crni oblaci iznad Sirije razmaknu.

>>'Ne vidim zašto se ne bih mogao kandidirati za predsjednika'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije