Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESRAZMJER Iza pariteta u Vijeću ministara krije se velika diskriminacija

Hrvati imaju 9 direktora, Bošnjaci 19, a Srbi 20

16.03.2009.
u 23:00

Za razliku od u javnosti uvriježenog stajališta kako su Hrvati u podređenom položaju u vlastima entiteta, županija i općina te da su u državi jednako zastupljeni, popis o rasporedu 48 funkcija na pozicijama policijskih i pravosudnih tijela, raznih uprava i agencija pokazuje jednako katastrofalnu sliku.

Ni o čemu važnome
Naime, tek je devet Hrvata na čelnim pozicijama institucija, od kojih, pak, počesto ima i takvih da ne odlučuju ni o čemu važnom. Bošnjaci su na 19, a Srbi na 20 čelnih pozicija. Dovoljno je analizirati za koje se institucije bore ili su raspoređeni Srbi i Bošnjaci, pa se može zaključiti o izvoru afera u državi.

Srbi ravnaju državnim tužiteljstvom, SIPA-om ili pak sudbenim vijećem koje nadzire rad pravosuđa. Bošnjaci imaju kontrolu nad obavještajnom službom, državnim sudom i ustavnim sudom BiH. Ministar financija Dragan Vrankić ističe kako će se takav odnos morati mijenjati prilikom izbora prvih ljudi institucija.

- Naš je stav, a tako ćemo se zauzimati kod svih budućih imenovanja da se mora uspostaviti paritet. U svim sljedećim imenovanjima bit će prilika da se deklarativni odnos promijeni u stvarno zauzimanje svih za ravnopravnost triju naroda - ističe Vrankić.

Dodao je kako su se hrvatski kadrovi pokazali najupornijima u izgradnji državnih institucija BiH i opredijeljenosti za približavanje europskim institucijama, no da se pri tome hrvatska politika zauzima za decentralizaciju države.

Srbi na čelu civilnog zrakoplovstva imaju Đorđa Ratkovicu, poštanskog prometa Delivoja Đerića, CIPS-a Petra Kovačevića, Instituta za nestale osobe Milana Bogdanića, Ureda za veterinarstvo Dragu Nedića, Ureda za zakonodavstvo Dragana Podinića, potom za uklanjanje mina Dušana Gavrana, zaštitu bilja Milada Zekovića, Fonda za povratak Mlađena Božovića, kao i za pravobraniteljstvo gdje je Dragica Miletić, standardizaciju Gorana Tešanovića, ali i Lenku Kozić na čelu Agencije za nadzor nad tržištem ili identifikaciju Sinišu Macana, lijekove Natašu Grubišu, visoko obrazovanje Borku Sorajića, željeznice Borku Trkulju.

Strane investicije
Bošnjaci su pak još na čelu poslova oko stranih investicija gdje je Haris Bašić, zapošljavanje Huso Sarić, javne nabave Đinita Foćo, osiguranje Samir Omerhodžić, radijaciju Mehidin Sirbubalo, mjeriteljstva Esad Tuzlović, žalbe Amir Pilav, Suda u Strasbourgu Zikreta Ibrahimović, nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović, razvoja visokog obrazovanja Nihad Fejzić i sigurnosti hrane Sejad Mačkić. Hrvati, pak, još vode akreditiranje gdje je Žarko Petrović, intelektualno vlasništvo Lidija Vignjević, predškolsko Maja Stojkić i protudoping Mato Jozić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije