Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvor oružja za EU

Hrvat u britanskom dokumentarcu: 'Imamo oružja za još jedan rat'

oružje
Screenshot/Journeyman.tv
18.07.2013.
u 18:02

"Hoće li se dogoditi procvat prodaje ilegalnog oružja, sada kada je Hrvatska ušla u EU?", pitaju se autori filma.

U najnovijem dokumentarcu britanske producentske tvrtke Journeyman Pictures iznosi se teza kako je Hrvatske i 20 godina od rata još uvijek puna oružja.

U tekstu uz dokumentarac koji možete pogledati na dnu teksta, autori pišu kako se sada to oružje, "koje će biti izvučeno ispod kreveta", pokušava prodati na "crnom tržištu". "Hoće li se dogoditi procvat prodaje ilegalnog oružja, sada kada je Hrvatska ušla u EU?", pitaju se autori filma.

"Imamo dovoljno oružja za još jedan rat"

– Imamo dovoljno oružja za još jedan rat – kazao je jedan od sugovornika autora u Zagorju te dodaje da bi lako mogli naoružati manju vojsku. Autori dodaju kako to područje ima dugu tradiciju korištenja oružja. "Ponos zagorskog naroda je kubura. Nekad se koristila za lov, a danas za vjenčanja, pogrebe i druge važne događaje", opisuju autori.

U tekstu ispod dokumentarca kažu kako mnogo oružja iz sukoba na Balkanu nije šala za Europsku uniju. Objašnjavaju da tijekom rata Hrvatska nije mogla doći do oružja izvana pa su otvorene mnoge male "kućne tvornice" koje se, "prema istrazi Interpola, nikada nisu zatvorile".

Oružje iz Hrvatske teško se prati

Autori pišu da je mnogo toga oružja već zamijenjeno za drogu u državama kao što su Francuska, Belgija ili Njemačka te da je teško pratiti gdje je točno završilo. – Ovo bi oružje moglo biti vrlo popularno među kriminalcima jer ga je teško pratiti zbog toga što nema serijski broj ili druge posebne karakteristike – kazao je balistički stručnjak Damir Tomašek.

Ističu da su UN i policija već pokrenule velike kampanje prikupljanja oružja, ali da one baš i nisu bile učinkovite, a to je dijelom zato što su kriminalci spremni platiti za njega, a policija to ne radi. "Dok bi Europa možda trebala biti zabrinuta, Hrvati se nadaju da će EU riješiti problem", zaključuju autori u tekstu ispod dokumentarca.

>>Dobrovoljno predao bombe, automatsku pušku i streljivo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije