Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika vlasti

Hrg: Vlada želi uništiti ruralni prostor u Hrvatskoj

hrg (1)
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
26.10.2013.
u 16:10

Jučer je u prostoru virovitičkog HSS-a na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a Branko Hrg , uoči održavanja Koordinacije regionalnih dužnosnika HSS-a RH koja je sinoć održana u Pitomači

Na tiskovnoj konferenciji koju je jučer održao predsjednik HSS-a Branko Hrg, uz predsjednicu ŽO HSS-a Virovitica Ana-Mariju Petin, govorilo se nesluhu Vlade za hrvatske seljake. Hrg je na početku pohvalio djelovanje virovitičke organizacije HSS-a , podružnicu koju je istaknuo kao jedna od pet najuspješnijih županija ŽO HSS-a u RH te je najavio da će se na sastanku regionalnih dužnosnika HSS-a iz cijele RH, govoriti o dijelu problema na području regija, novom regionalnom ustroju, govoriti će se o novom Zakonu o strateškim investicijama te je istaknuo da će s kolegama razgovarati i o mjerama kojima se treba potaknuti razvoj cijelog teritorija RH, a ne samo zagrebački dio. Čelni čovjek HSS-a je u svom obraćanju medijima naglasio da mu se čini da Vlada RH namjerava uništiti hrvatski ruralni prostor, na način da ništa ne poduzima kako bi pomogla OPG-ovcima te da djeluje u smjeru koji će omogućiti „velikima“ kupovinu poljoprivrednih zemljišta s ciljem da se na njivama proizvodi bioenergija, što je istaknuo Hrg, neprihvatljivo.

- Ova Vlada toliko radi na razbijanju ukupnog sustava RH, to nema više ni mjere ni pameti - kaže Hrg

Prema mišljenju HSS-a tvrdi Hrg, građanima se treba omogućiti da što bliže svom mjestu gdje žive da mogu obavljati ono što im je nužno potrebno od administracije, a što se tiče pitanja opstanka općina , lokalna uprava je nužna potreba svim ljudima i ona mora biti na raspolaganju građanima.Predsjednik HSS-a je pojasnio da se stalno ukidanju neke službe, i to na neki tihi način, te da ukoliko RH treba preustroj, tada je o tome potrebno otvoriti javnu raspravu, no mišljenja je da se općine ipak ne trebaju ukidati jer će to prouzročiti novi troškovi. -Općinama se treba omogućiti da u svom djelokrugu i da rade one poslove koje su općinama nužne, a ne da jedna općina radi po istom zakonu kao i grad od nekoliko tisuća stanovnika. Hrg je ponudio i prijedlog načina na koji se OPG-ovcima može pomoći, a to je sastanak koji Vlada treba održati s bankama koje su dale kredite OPG-ovcima te se pokušati dogovoriti oko restrukturiranja kredita, možda kakvog otpisa dijela duga i trebaju se svakako isplatiti poticaji.

Prosvjedi seljaka su imali promašen cilj

Na pitanje zašto smatra da su prosvjedi seljaka bili promašeni, Hrg je rekao -Mislim da su bili organizirani planski od strane nekih iz Vlade. O tome se govorilo i sada to više nitko ne spominje, i to je zato što nekome nije cilj da OPG-ovi opstanu. Planirani su prosvjedi s ciljem da se priča o njima, a gotovo svakodnevno propadaju OPG-i, farme i obitelji, gube se radna mjesta no o tome se više ne govori. I to samo zato što je politika Vlade usmjerena prema „velikima“ a HSS ipak misli da su OPG-i žilavi i jaki, mi zagovaramo i male obte i poduzetništvo, to je nešto što se može brzo promijeniti i što može trajati.

>>HSS upozorava: Hrvatskoj prijeti enzootska leukoza goveda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije