Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI INTERVJU TJEDNA

Hrebak: Sve više građevinaca mi se žali da imaju sve manje posla, no to ne vidimo na padu cijena

Dario Hrebak
Screenshot
13.09.2023.
u 15:48

Plaće isto treba dizati, ali do određene mjere: ako ih drastično povećate, samim time povećavate i kupovnu moć građana, ali time i špekulacije koje na kraju dovode do velikog rasta cijena proizvoda i usluga, kaže Hrebak

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak bio je gost današnje Večernjakove emisije Politički intervju tjedna. S njim je razgovarala novinarka Iva Boban Valečić. 

U fokusu su pregovori Vlade, izgleda da su svi spremni na suradnju. Ipak, od trgovaca još ne znamo koliki bi opseg moglo imati to pojeftinjenje trgovačkih lanaca. Imate li preciznije informacije?

Nemam, ali vjerujem da se uvijek treba razgovarati. Građani nakon povratka s godišnjih odmora su se ponovno suočili s rastom cijena što nije nekako logično. Tržište trenutno ne postoji - ono postoji kada imate ponudu i potražnju. Mi danas nemamo ništa veću ponudu ni potražnju, ali cijene luduju. Mi smo u nekim izvanrednim okolnostima gdje tržište funkcionira tako da se dogovorom moraju rješavati neke situacije. Treba biti oprezan, ne očekujem ni od koga da se određuje cijena pilećeg parizera kao u susjedstvu. Kada ovako poludi tržište, to nije dobro za gospodarstvo ni građane pa se treba uravnotežiti neke stvari.

Mislite da su trgovci pumpali inflaciju preko mjere koja je bila nužna?

Svatko od nas ima neku odgovornost i zašto smo počeli preskakati pravila u tržištu. S energentima smo imali čistu situaciju, ali su neke stvari svejedno poskupjele. Uvijek se zalažem za slobodu tržišta, ali kad tržište podivlja, ipak se neke stvari moraju resetirati. To se sada događa, Vlada je sjela s trgovcima i bankama. Nije normalno niti da banke podižu kamatne stope, ali ne dižu kamate na depozite građana. Oni koji štede im se ne događa ništa. Svatko želi ugrabiti svoju šansu.

Država je davala i plaće za vrijeme pandemije, zabetonirala se cijena energenata... Je li trebala tražiti nekakva jamstva kao što se priča u Španjolskoj?

Pogledajte veliku špekulaciju koja nas je uništila gledajući turističku sezonu. Otvorili smo granice, a cijene kuglice sladoleda su otišle na 3 eura. Htjeli smo na brzinu zgrnuti pare. Tako su isto htjeli i neki sektori gospodarstva. Država je po meni reagirala taman koliko je trebala da ja to kao liberal mogu podnijeti.

Trgovci i stručnjaci tvrde kako smo dosegli kraj s rastom profita, a da trgovci diljem Europe počinju patiti od manje količine prodanih proizvoda. To bi po sebi trebalo značiti pad cijena. Postoji li doista zasluga Vlade što je dogovoren pad cijena?

Dobra je reakcija da je uslijedilo sada. Meni se sve više građevinaca žali da imaju sve manje posla, no vidimo li to na padu cijena? Ne. Bitno je da smo sjeli, razgovarali i da će do rezultata doći. Banke su tu isto u nekom međuprostoru špekulativno zaradile tako da će i one sad ići prema slobodnom tržištu. Sigurno bi se isto dogodilo da Vlada nije reagirala, ali za godinu ili godinu i pol, što mi nemamo. Puno će se brže ovako nešto dogoditi, a Vlada je došla do nekog ruba onoga što ja kao liberal može podnijeti. Tako su nas napadali i u pandemiji da smo previše liberalni, odnosno previše konzervativni. Cilj je Vlade postaviti određeni okvir koji nije prekompliciran i da se u njemu uspostavi sloboda ponude i potražnje.

VEZANI ČLANCI: 

Traži se i garancija za velike poduzetnike što se tiče cijene struje, odnosno da granica i dalje ostaje kroz mjere u slučaju da tržište podivlja na zimu. Imate li informaciju da će se to dogoditi?

Nisam siguran s koliko mjera pomoći još treba ići, van građana i malih poduzetnika. Pustimo tržište da samo prodiše. Ako ćemo stalno intervenirati, nema razloga da se uspostave normalni uvjeti. Također, plaće isto treba dizati, ali do određene mjere: ako ih drastično povećate, samim time povećavate i kupovnu moć građana, ali time i špekulacije koje na kraju dovode do velikog rasta cijena proizvoda i usluga.

Spomenuli ste ranije u svojoj izjavi da mislite da šef HEP-a Frane Barbarić neće dugo biti na svojoj poziciji.

Nemam nikakvih konkretnih dokaza, no mene zanima ilegalno sagrađena kuća predsjednika uprave HEP-a. I Državni inspektorat i ministar Bačić kazali su da je ilegalno sagrađena. Ako je dobio već dvije opomene, mislim da će je onda treći put država morati srušiti. Dogodi li se to, onda nisam siguran ima li on više kredita ili rejtinga da upravlja vodećom hrvatskom energetskom kompanijom. Bit će to jako teško za braniti u javnosti, pa dva puta je ignorirao upozorenja. Mislim da nije pametno da se oni i dalje prepucavaju, to će biti velika reputacijska šteta za sve nas. Podsjećam da tu aferu treba dobro istražiti, ali nije dobro da zbog toga pati naša odluka da stanemo snažno iza gospodarstva. USKOK tu može napraviti najveći epilog, evidentno je da je ona ušla u neku svoju srž i vidjet ćemo što će se dogoditi.

Pri kraju smo četverogodišnjeg mandata, vi ste cijelo vrijeme s HDZ-om. Dosta ste lojalan partner. 

Ja bih rekao korektan partner. Lojalan partner nema svoje mišljenje, korektan nekada ima svoje, nekada se malo i posvađa. Mislim da smo mi kao HSLS dokazali da se nekad znamo i posvađati s našim partnerima, nekada nam oni to uzmu za zlo, nekada smo možda i mi krivi u toj svađi. HSLS-u je bilo važno da četiri, pet svojih politika riješi kroz sudjelovanje u ovoj Vladi. 

VEZANI ČLANCI: 

Što dalje? Ulazimo u izbornu godinu. Kako će na parlamentarne izbori izaći HSLS? Prošli puta bili ste na HDZ-ovoj listi. 

Mi imamo istraživanje koje smo proveli i mi kao stranka imamo samostalno osvojen mandat po tim istraživanjima. Mi ovaj put možemo ići samostalno. Uvjeren sam da možemo potegnuti jedan mandat jer smo i puno jači, infrastrukturno i organizacijski, a ispunili smo određena obećanja prema građanima. Ja mislim da će to birači honorirati, ali isto tako mislim da mi kao vladajuća većina moramo razmisliti o strategiji kako izići na izbore. Svima nam je cilj, naravno, pobijediti kao vladajuća većina.

Postoji li šansa da se većina zadrži i na listama?

To je moguće. To je moguće i tu mislim da će presuditi određeni pragmatizam koji mora postojati u politici. 

Koliko će biti porez na dohodak u Bjelovaru?

Mi nemamo prirez i Bjelovar će stremiti ka tome da ima najmanji porez na dohodak u Hrvatskoj. To mogu već sad obećati. Koliko će to biti, ne znam, ali ćemo sigurno biti najveći grad koji će imati najniži porez na dohodak jer čvrsto vjerujemo da što manji porezi, to više gospodarstva, to više otvaranja novih radnih mjesta i Bjelovar se brendira u tom u tom segmentu. 

U HDZ-u se spominje kao mogućnost da u koaliciju uđe Domovinski pokret. Kako vama to izgleda?

Nije mi ta kombinacija baš dobra, pogotovo iz razloga što ne znam kako bi to funkcioniralo da uđu u priču i Domovinski pokret i liberali i nacionalna manjina, pogotovo nakon teških riječi iznesenih od strane Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru koje su išle prema nacionalnim manjinama, nekada i prema nama liberalima. Teško mi je zamisliva ta kombinacija i nisam siguran da je ona izgledna.

Možete li reći da bi vam to bilo neprihvatljivo?

Ja ne znam što bi se to trebalo dogoditi da mi na to na kraju pristanemo. Neću nikad reći nikad jer sam u politici svašta doživio. Da bi tu mi kao stranka imali velikih problema, imali bi. Pogotovo ukoliko u toj koaliciji ne bi bilo nacionalnih manjina. 

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Komentara 3

Avatar MR_ZBREGOV
MR_ZBREGOV
16:46 13.09.2023.

Bitno da sve više migranata ima sve više posla... 🤡 🤡 🤡

PN
pošteni_načelnik
17:47 13.09.2023.

gospon RebaK - bute došli meni za zamenika? tak ste pameTAN

EJ
ejStef
19:13 13.09.2023.

Ako ništa drugo, lijepo je kada se gradonačelnik zalaže za minimalni porez i rast gospodarstva. Zato mi u Zagrebu imamo potpunu suprotnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije