Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar u zagrebu

Hrabri Đuro spašavao djecu i susjede od vatrene stihije

požar
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/9
25.11.2011.
u 07:31

U zgradi žive obitelji težih egzistencijalnih prilika, od kojih su neki donedavno bili i beskućnici. Samo zahvaljujući prisebnosti Đure Ljubića koji je budio i spašavao susjede, u požaru je lakše ozlijeđeno nekoliko stanara

Zbog prisebnosti i hrabrosti 38-godišnjeg Đure Ljubića koji budio i spašavao svoje susjede u požaru koji je buknuo oko 01.20 sati u zagrebačkom Domu za djecu i mladež Alojzije kardinal Stepinac, Hrvatskog katoličkog zbora u Jurišićevoj ulici br. 6, tek je nekoliko lakše ozlijeđenih. Vatrena stihija izbila je u potkrovlju zgrade u kojoj je desetak stanara koji žive u teškim egzistencijalnim uvjetima, a prema posljednjim podacima iz policije, od sedam ozlijeđenih osoba samo je jedna zadržana u bolnici.

Spasio bebu i curicu od četiri godine
– Probudio me miris paleži i gust dim. Ništa nisam vidio, ali sam znao da moram brzo reagirati – prepričava još uvijek u šoku Đuro Ljubić, sav prašnjav i crn od gareži s požarišta. Nisam puno razmišljao, krenuo sam k susjedi Zorici Babić (78) i kucao joj na vrata. Nakon toga napipao sam nekako stube za gornji kat i krenuo spašavati bolesnog susjeda Milu i Almu Husenbašić, koji imaju četverogodišnju curicu i jednogodišnjeg sina. Odvezla ih je hitna pomoć u bolnicu – priča nam Đuro sretan što sinoć uz njega nije bila njegova žena i njihovo četvero djece.

– Ne znam kako bih se ponašao da su bili uz mene, vjerujem da bih prvo njih spašavao. Prenoćili su kod moje najstarije kćerke koja je dobila sina – priznaje Đuro ističući da je u spašavanju natukao lijevu ruku pa mu je pomoć pružena na Jordanovcu. Dva puta sam povraćao, a još uvijek ne mogu disati. Kada je došla hitna pomoć, rekli su nam da nemaju kisika u bocama pa smo svi redom kašljali, oslikava nam Đuro spašavanje iz vatrom zahvaćene zgrade.

Vatrogasci su brzo stigli i pomogli ostalim stanarima, no starica Zorica Babić ostala je zarobljena u svojoj sobi.

Staricu vadili vatrogasnom košarom
– Čim sam se probudila, krenula sam prema prozoru jer nisam mogla disati od gustog dima. Gledala sam kako vatrogasci trče, a ja sam vikala za mi pomognu. Nisu me odmah čuli – prisjeća se Vukovarka Zorica koja još u nevjerici vrti glavom.

– Digli su vatrogasnu košaru i kroz prozor me izvukli iz sobe, ali sam ozlijedila ruku. Ne znam kuda ću sada – govori Zorica koja je već spakirala svoje stvari iz sobe i  krenula, kaže Milanu Bandiću, da joj riješi nezavidnu situaciju u kojoj se našla.

U požaru je ozlijeđen i mladi beskućnik čiji se identitet još ne zna jer nije imao nikakvih dokumenata kod sebe. U stubištu doma znao je prespavati, pa tako i za vrijeme izbijanja požara. Trenutačno je hospitaliziran, dok se većina ostalih stanara vratila u Jurišićevu, no u svoje sobe ne mogu zbog policijskog očevida.

– Na Sopnici je toliko praznih i preko veze useljenih stanova, a mi ovdje živimo u sobama s jednim sanitarnim čvorom na katu. Već dvije godine smo bez vode, struje i grijanja u samom središtu Zagreba – oslikavaju stanari svoju svakodnevicu koju je požar poput Pandorine kutije iznjedrio na svjetlo dana.

Prema prvim neslužbenim informacijama požar je izbio u spremištu zgrade koje je bilo prepuno smeća, a stanari svi redom sumnjaju da je podmetnut. Kao razlog navode želju da ih se čim prije iseli iz zgrade te da se ona komercijalizira.

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
09:33 25.11.2011.

Da To je taj Stan J.KOsor je u najvećoj tajnosti zahtjevala da Zakon o ovrhama i Pljenidbi nad Hrvatima , bude Donešen i usvojen,bez obzira na Manjkavosti i propuste. Evo i Rezultata,a biti će ih sve višee

Avatar gecdra
gecdra
09:39 25.11.2011.

Sve stari Zagrebčanci.

TM
TM
08:59 25.11.2011.

Dali je to mozda stan koji su Serifi trebaki oduzeti za dug od 230 kn jer je tako naredilo Hrvatsko pravosudje.Da bog da ,da i njima gorilo pod petama a guzica da im se odmakne od radijatora i da im se smrzava na - 20 c

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije