Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sagrađen na tuđoj nekretnini

Hotel Dubrovnik zbog zemlje tuži državu i sinove arhitekta

Foto: Anto Magzan/Pixsell
25.10.2015.
u 23:12

Zemlja je pripadala Vilimu Lebincu. Naslijedila ju je supruga pa sinovi iz braka s Jamnickim

Hotel Dubrovnik, jedan od najpoznatijih i najstarijih zagrebačkih hotela, smješten na izuzetno atraktivnoj lokaciji u samom središtu Zagreba, već se osam godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu pokušava uknjižiti kao vlasnik zemljišta na kojem je početkom 80-ih sagrađen noviji dio hotela, južni aneks na adresi Gajeva 3.

Zagrebački trgovac

Radi se o ukupno 503 kvadratna metra čiji su, prema sadašnjem stanju u zemljišnim knjigama, u jednakim omjerima vlasnici s jedne strane Republika Hrvatska, a s druge strane Vladimir i Nikola Jamnicky, sinovi poznatog zagrebačkog arhitekta i urbanista Velimira Jamnickog. Hotel Dubrovnik tako jedan spor vodi s Republikom Hrvatskom, a drugi spor protiv braće Jamnicky. Polovica tog zemljišta prvotno je bila u vlasništvu dubrovačkog veleposjednika Tome Glavića čija je obitelj prije Drugog svjetskog rata slovila kao jedna od najuglednijih i najbogatijih, dok je druga polovica bila u vlasništvu poznatog zagrebačkog trgovca Vilima Lebinca, ujedno i krsnog kuma Glavićeva unuka.

Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1959., zemljište, odnosno dvorišna zgrada i dvorište u Gajevoj, nacionalizirani su. Država je tako ostala vlasnik polovice zemljišta, a drugu polovicu naslijedila je supruga trgovca Lebinca Alka Lebinec. Nakon njezine smrti u siječnju 2013. vlasništvo nad polovicom atraktivnog zemljišta naslijedili su njezini sinovi iz prvog braka s arhitektom Jamnickim, a samim time i tužbu Hotela Dubrovnik.  

U tužbi protiv države Hotel Dubrovnik pozivao se na to kako su oni izvanknjižni vlasnici. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo, koje u ovom postupku štiti interese države, smatralo je kako Hotel Dubrovnik ničim ne može dokazati da je postao izvanknjižni vlasnik. U tom je sporu Općinski građanski sud 2011. donio nepravomoćnu presudu u korist Hotela Dubrovnik te je odobrio upis vlasništva, no Županijski sud ukinuo je tu odluku.

Uzurpirana nekretnina

Hotel je 2007. podnio tužbu i protiv Alke Lebinec s istim ciljem – da se oni upišu kao vlasnici. Zastupnici Alke Lebinec oštro su se usprotivili ovoj tužbi odlučno poričući da je Hotel Dubrovnik vlasnik zemljišta. Osim toga, Alka Lebinec sudu je dala na znanje da je Hotel Dubrovnik od nje svojedobno želio otkupiti njezin dio vlasništva  te da su tako demantirali navode iz tužbe.   

– Radi znanja suda napominjem kako su predstavnici Hotela Dubrovnik, više njih, među inim i predsjednik uprave Andrija Marić, vodili višekratne pregovore s mojim punomoćnicima i održana su čak tri sastanka da bi moje nekretnine otkupio Hotel Dubrovnik – stoji u odgovoru na tužbu Alke Lebinec. Nasljednica je istovremeno podnijela i protutužbu protiv hotela jer joj, kako tvrdi, uzurpira nekretninu pa time trpi materijalnu štetu. Budući da se radi o vrijednom zemljištu, Alka Lebinec zahtijevala je naknadu od 377.250 eura.

>> Dani otvorenih vrata u Hotelu Dubrovnik

Komentara 9

Avatar josipa1
josipa1
00:16 26.10.2015.

Vidi se kako su se pljačkali vlasnici imovine, i ta pljačka traje do danasnjih dana. Proglašena je denacionalizacija kojoj je cilj nikome ništa, ili što manje vratit. Prodane su tvornice, poduzeća, zemljišta i stanovi u bescjenje.Misle li zaista ti kupciupci da će uživat u toj tuđoj imovini dovjeka?

DU
Deleted user
08:10 26.10.2015.

Nije to jedini takav slučaj, imate novosagrađen hotel na Zagrebačkoj aveniji, gdje vlasnik nije žalio novca za rotirajuću kupolu-restoran navrh zgrade, ali je hotelski kompleks i benz. pumpa djelomično izgrađen na gradskom zemljištu. To je drsko i flagrantno "nitko mi ništa ne može" ! Preko puta hotela je veliki auto-salon - i taj je izgrađen na gradskom zemljištu i to bez dozvole. Tko misli da je gore opisan slučaj hotela Dubrovnik neka iznimka, ne - to je poslovni običaj lovatora da se bahato odvaže zidati "svoje", a na tuđem!

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
07:51 26.10.2015.

To što je SDP pokrao i oduzeo (konfiscirao) građanima Lijepe Naše još pod starim imenom SKH, to ne može izračunati niti jedno računalo na zemaljskoj kugli jer bi mu izbio osigurač !!! A konstantno napadaju svakog drugog za pljačke ne bi li prikrili svoju, baš po staroj narodnoj "držite lopova!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije