Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA KONFERENCIJA

Horváth: 'INA bi trebala biti jedan od prvih igrača na tržištu s vlastitom proizvodnjom biometana'

Zagreb: Održana je prva ovogodišnja energetska konferencija "Energetski put u održivu budućnost" u sklopu projekta Zeleno gospodarstvo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/8
18.03.2024.
u 15:26

Na konferenciji ‘Energetski put u održivu budućnost’ govorio je Adam Horvath, dopredsjednik odjela za novo i održivo poslovanje MOL grupe

Pristupačnost je definirao kao profitabilnu i pristupačnu opskrbu energijom, sigurnost opskrbe kao potrebu za diversifikacijom opskrbe i poboljšanjem europske konkurentnosti. Uz to je naveo kako postoje ambiciozni ciljevi na putu održivosti, ali jednako tako i velika neizvjesnost u pogledu tržišta i tehnologije. Ambiciju Europske unije u pogledu dekarbonizacije svakako su ubrzali paket ‘Fit for 55’ i rat u Ukrajini. “MOL znate kao vodeću naftno-geološku kompaniju u srednjoj i istočnoj Europi koja je započela svoju promjenu prema ekonomiji s niskom razinom ugljika’’, rekao je Horvath.

“Ovakva pozicija na tržištu daje nam poziciju u kojoj također možemo pružiti otpornost i rast kupcima. Svakako sve više gledamo kompetitivnost na području održivosti’’, dodaje Horvath. On vjeruje kako bi obnovljivi vodik i biometan mogli bi biti ključni čimbenici za dekarbonizacije EU i istovremeno sigurnost opskrbe energijom. Navodi kako bi se biometan mogao smatrati naprednim biogorivom ako se koristi za proizvodnju vodika u rafinerijama, ali i u prijevozu.

“Po pitanju financijskog investiranja u idućih 5 do 6 godina u downstream ćemo investirati skoro tri milijarde američkih dolara u strateške projekte. Više od 2/3 kapitalnih ulaganja planirano je dodijeliti projektima s niskim ugljičnim intenzitetom’’, najavio je Horvath. Dodaje kako će 42 posto vodika koja koristi industrija do 2030. godine iz obnovljivih goriva nebiološkog podrijetla.

U prezentaciji dotaknuo se i Hrvatske za koju je naglasio kako je važno doći do usklađenosti transportnog sektora i u fokus staviti ugljičnu neutralnost. Biometan nije opasan plin u ovom smislu, naglasio je. U Hrvatskoj trenutno nema proizvodnje biometana, a najavio je kako bi INA trebala biti jedan od prvih igrača na tržištu s vlastitom proizvodnjom biometana. Posebno jer raste potražnja za zelenim vodikom u Hrvatskoj, RRF podržava ekspanziju potražnje i INA ima za cilj proizvoditi zeleni vodik.

Horvath pojašnjava kako je s europske strane postavljeni ciljevi za države, a ne za kompanije, ali održivost je cilj kojem je MOL kao veliki igrač na hrvatskom tržištu posvećena. Za kraj je naglasio da MOL Grupa ima za cilj maksimiziranje vrijednosti za dioničare dok istovremeno osigurava zelenu tranziciju s profitabilnim ulaganjima.

GALERIJA Održana konferencija "Energetski put u održivu budućnost" u sklopu projekta Zeleno gospodarstvo

Zagreb: Održana je prva ovogodišnja energetska konferencija "Energetski put u održivu budućnost" u sklopu projekta Zeleno gospodarstvo
1/43

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije