Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv zločina

Honduraški kongres zabranio vožnju suputnika na motociklima

kamionet, luz marina paz villalobos, honduras, honduraška policija
Reuters/PIXSELL
09.12.2011.
u 12:21

Vlada želi smanjiti broj ubojstva u zemlji, a mnoga počine upravo naoružani motociklisti, odnosno njihovi suputnici

Honduraški kongres zabranio je vožnju suputnika na motociklu da bi smanjio broj pucnjava u vožnji nakon nedavnih atentata izvedenih upravo na taj način, piše BBC. Kongres je u pokušaju obuzdavanja kriminala također odobrio i kontroverzni zakon o prisluškivanju.

Odluka je donesena na zatvorenoj sjednici iz sigurnosnih razloga. Mjeru o smanjenju broja dozvoljenih putnika, koja će trajati šest mjeseci, zatražio je predsjednik Porfirio Lobo. Posao mu nije lak, jer Honduras je država s najvišom stopom ubojstava na svijetu - čak 82 od 100 tisuća ljudi ubijeno je svake godine.

Jedan od razloga leži i u tome da je ta latinoamerička država ključna za prijevoz kokaina iz Južne Amerike na američko tržište, što je čini privlačnom za meksičke narkokartele i ostale bande. Sve to povećalo je nesigurnost u zemlji do te mjere da je vlada u studenome na ulice poslala vojsku da obavlja policijske poslove, dok se policija pokušava pročistiti od korumpiranih pojedinaca.

Ubojstva često obavljaju oružani motociklisti, odnosno njihovi putnici. U utorak su na taj način u glavnom gradu, Tegucigalpi, ubijeni radijska novinarka Luz Marina Paz Villalobos i njezin vozač, a dan kasnije ubijen je bivši vladin sigurnosni savjetnik Alfredo Landaverde.

Komentara 1

DU
Deleted user
22:36 10.12.2011.

Ako vlada želi smanjiti kriminal neka najprije pročiste svoje redove. Ah da onda bi svi zajedno završili u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije