Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće

Homoseksualci se rađaju takvi i to se ne može promijeniti

'Members of the LGBT (Lesbian, Gay, Bi-sexual and Transgender) community take part in the Bangalore Queer Pride Parade 2012 on December 2, 2012. The march marks the end of the annual 10-day Bengaluru
AFP/PIXSELL
20.12.2012.
u 21:20

Američki znanstvenici u novoj studiji tvrde da su za homoseksualnost odgovorni epigeni koji se vezuju uz gene i utječu na razinu hormona

Znanost je napokon rekla svoje davši odgovor na pitanje koje nas muči već stoljećima, a na koje je većina homoseksualaca ionako već znala odgovor. Prema najnovijoj američkoj studiji, sklonost istom spolu nije posljedica "pogrešnoga odgoja", traume iz djetinjstva ni propagande iz serija ili filmova. Iako zasad još nema dokaza o postojanju tzv. gej-gena, homoseksualnost je ipak biološki uvjetovana. Drugim riječima, homoseksualci se rađaju kao takvi i ne postoje ni liječnici, ni psiholozi, ni vračevi koji bi takvu sklonost mogli u potpunosti eliminirati.

Sve počinje prije rođenja

Američki znanstvenici s Nacionalnog instituta za matematičke i biološke sinteze tvrde da su za sve odgovorni epigeni koji su vezani uz gene i izravno utječu na razinu hormona. Epigeni, koji su specifični za spol, ne prenose se s roditelja na djecu ni kroz generacije, ali ipak postoje slučajevi kada prijeđu s oca na kćer i s majke na sina te na taj način uzrokuju homoseksualnost.

Sve se događa dok je dijete još u majčinoj utrobi. Tada ga, ako je npr. riječ o dječaku, muški epigeni čuvaju od poprimanja ženskih osobina, i to kroz regulaciju razina testosterona. No, ponekad se može dogoditi da se epigen prenese s roditelja suprotnog spola, što dovodi do rađanja dječaka s nekim ženskim i djevojčica s nekim muškim osobinama. Iako se upute za razvoj kao i funkcioniranje dijelova našeg organizma nalaze u genima, epigeni određuju kako će se te upute izvršavati. Epigeni se u većini slučajeva u svakoj generaciji stvaraju ispočetka, no ponekad se prenesu s jedne na drugu i izazovu sličnost među rođacima, kao što to čine i geni. To je i razlog zašto je u nekim obiteljima homoseksualnost češća pojava.

Još uvijek tabu

– Možemo zaključiti da je prijenos epigena među generacijama zasad jedino moguće i realno objašnjenje fenomena homoseksualnosti kod ljudi – rekao je profesor sa sveučilišta u Tennesseeju Sergey Gavrilets koji je surađivao u izradi ove znanstvene studije.

Najnovija američka otkrića, očekivano, naišla su na pozitivne reakcije homoseksualaca i njihovih predstavničkih udruga, no ni ona vjerojatno neće pomiriti sukobljene stavove u društvima o tom fenomenu i načinu na koji bi se njemu trebalo pristupati.

>> Tri godine zatvora jer je drugom muškarcu poslao 'volim te'

Ključne riječi

Komentara 39

CP
copy paste
21:47 20.12.2012.

Osobno mi homoseksualci nimalo ne smetaju,ali bi ih samo jednu stvar zamolio,a to je da svoju seksualnost ne promoviraju na tako agresivan način.Svačija osobnost,a tako i seksualnost su stvar pojedinca i nema potrebe da se to reklamira i udara na sva zvona.Isto bih poručio i homofobnim osobama,jer ovaj svijet je dovoljno okrutan i težak i ne treba ga zagorčavati još i više,a pogotovo ne s nasilnim metodama.

OB
-obrisani-
21:48 20.12.2012.

Homosexualci su oni koji su se REINKANIRALI a bili su u proslom zivotu ZENE pa su se ponovno rodili ali u tjelu MUSKARCA,,,i obrnuto..znaci nisu se reintegrirali u novu ULOU na zemlji....

KK
Kokosija.kuga
21:42 20.12.2012.

Slažem se sa američkim znanstvenicima da je to bolest, deformacija ili kaj već god. Ne treba ih osudjivati nego im pomoći i tražiti lijek. Da njih nema tko bi nam ovu vladu izabrao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije