Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elizejska palača

Hollande, Obama, Merkel i Cameron razgovarali o primirju u Siriji

Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
23.02.2016.
u 23:15

Primirje je proglašeno, ono se mora u cijelosti poštovati, što prije, to bolje, kaže Francois Hollande

Francuski i američki predsjednik, njemačka kancelarka i britanski premijer u utorak su telefonski razgovarali o američko-ruskom prijedlogu o primirju u Siriji, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande nakon dolaska u Peru.

"Primirje je proglašeno, ono se mora u cijelosti poštovati, što prije, to bolje", rekao je Hollande novinarima nakon tog gotovo jednosatnog razgovora, priopćila je Elizejska palača.

Hollande je rekao da će američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i on osobno "udružiti napore" kako bi "omogućili političku tranziciju".

"Pritisak se mora izvršiti na sirijski režim i na njegove pomoćnike, u ovom slučaju Rusiju, kako bi prestalo bombardiranje i dopremila se humanitarna pomoć, osobito u Alep, mučenički grad", dodao je.

"Moramo brzo djelovati, u protivnom će izbjeglice i dalje stizati, a u Turskoj će nastati potpuno nepodnošljiva humanitarna situacija", istaknuo je.

Elizejska palača u priopćenju navodi da je četvero čelnika "izrazilo želju da dogovor o prekidu sukoba stupi na snagu što prije".

Elizejska palača dalje u tekstu dodaje da su "istaknuli kako će pomno pratiti poštovanje dogovora koji je 11. veljače postigla Međunarodna skupina za potporu Siriji, a posebno prekid zračnih napada Rusije i sirijskog režima na umjerene oporbene skupine i na civile".

"Nastojali su na potrebi da se što prije poduzmu sve nužne mjere kako bi se razriješila humanitarna kriza, naročito ona u Alepu", dodaje francusko predsjedništvo.

Sirijski režim je u utorak prihvatio američko-ruski prijedlog o primirju u Siriji koji treba stupiti na snagu u petak u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu.

>> Bashar al Assad prihvatio rusko-američki dogovor o primirju

Komentara 9

GV
golub Vaso
23:37 23.02.2016.

skupina krivaca za rat i logistika terorista

Avatar Pavel ic
Pavel ic
01:16 24.02.2016.

netrebati toliki iq da to svatis.svi oni zele mir u svijetu a potpaljuju vatre gdje god stignu

Avatar antefrancetic
antefrancetic
09:47 24.02.2016.

Svi sad bjeze od Amerike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije