Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin u Teheranu

Hoće li i Iran dići ruke od Assada?

Foto: Reuters/PIXSELL
23.11.2015.
u 21:00

Teheran zasad čvrsto stoji uz Assada i upozorava da su sve druge opcije bliže ISIL-u

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas stiže u posjet Teheranu gdje će sudjelovati na summitu država članica Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika prirodnog plina, što je njegov prvi posjet Iranu od 2007. godine, ali i prvi od početka ruske zračne kampanje protiv terorističke organizacije Islamske države.

Iscurili tajni dokumenti

U sklopu posjeta Iranu, Putin će se sastati i s vođom Islamske revolucije ajatolahom, Alijem Hameneijem i predsjednikom Islamske Republike Hassanom Rohanijem. Iako je službeni Kremlj najavio kao glavni razlog posjeta Iranu summit na kojem će se obaviti konzultacije o svim temama zajedničke suradnje, posebno u gospodarskom i trgovinskom sektoru, zajedničkom investiranju, nuklearnoj tehnologiji i energiji, istraživanju i eksploatiranju naftnih i plinskih polja, ali i vojno-tehničkoj suradnji i temama od međunarodnog značaja, analitičari smatraju da je glavni razlog Putinova posjeta Iranu ustvari zabrinutost Irana glede stava Rusije prema Siriji, pogotovo nakon što su u javnost iscurili dokumenti ruske inicijative o rješavanju sirijskog problema prema kojem se Bashar Al Assad ne bi smio ponovno kandidirati za predsjednika Sirije, što Iran smatra nedopustivim. Isto tako, Iran je zabrinut za svoju nacionalnu sigurnost zbog ruskih krstarećih raketa kojima Rusija iz Kaspijskog mora preko iranskog teritorija gađa položaje u Siriji. Poznato je da je Iranska revolucionarna garda izrazila zabrinutost što ruske krstareće rakete prolaze iranskim zračnim prostorom. Dr. Masoud Asadulla, profesor na fakultetu političkih znanosti u Teheranu i politički analitičar, smatra da Putin u Iran stiže u pravi trenutak te da je Putinov posjet Teheranu od izuzetne važnosti za obje zemlje.

– To je prvi posjet Putina Iranu od početka zračnih udara na ISIL, i Sirija je njegov pravi razlog dolaska. Sastat će se sa vrhovnim vođom Irana ajatolahom Alijem Hamneijem i predsjednikom Hassanom Rohanijem. S njima će razgovarati o izuzetno važnim strateškim potezima obje zemlje vezano za rat u Siriji i borbi protiv ISIL-a i zajedničkoj strategiji o političkom rješavanju sirijskog problema, ističe Asadulla napominjući kako će razgovarati i o budućoj vojnoj suradnji sa Sirijom i Irakom.

Nema razlaza oko Sirije

– Ovo će biti najvažniji sastanak jer tu će se krojiti budućnost Sirije i Bliskog istoka. Putin će stići u Iran u najbolje vrijeme jer obavještajna podzemlja puštaju neistine o sukobu Rusije i Irana oko Sirije te na taj način žele osujetiti naš savez. Nema tu nikakvih sukoba. I Iran i Rusija žele da režim ostane, da se ne raspada kao što se dogodilo s Irakom i Libijom. Iran na sastanku želi čuti od Putina kakvi su točno stavovi Rusije glede Assadove budućnosti. I koliko je istinita ta špekulacija na inzistiranju odlaska Assada i njegovu nekandidiranju za predsjednika, naglasio je Asadulla ističući kako je stav Irana da u ovom trenutku ne postoji niti jedna druga osoba koja bi mogla zamijeniti Assada. – Iranski stav je da bilo koja strana, da dođe na mjesto Assada, predstavljat će interes ISIL-a ili neke druge radikalne skupine. Za razliku od američkog i europskog stava te zemalja Zaljeva, Iran smatra da je predsjednik Assad kao i svaki državljanin Sirije te da se može kandidirati na izborima pa neka narod odluči. Jer to bi bila demokracija na koju se Zapad poziva i zbog čega je pokrenut rat u Siriji, zaključio je Asadulla. 

>> Rusija: Apsolutno ne inzistiramo da Assad mora ostati

Komentara 16

RA
ranko75
21:28 23.11.2015.

Iran je najciviliziranija muslimanska zemlja,koja ima svoje dostojanstvo i kulturu, s njima vrijedi imati posla, ali EU ne smije jer im to nece dozvoliti ameri, a za EU su vazniji interesi amera nego svoji sopstveni.Za EU je smisao i cilj postojanja sluzenje interesima SAD,narocito protiv Rusije.

Avatar superhik74
superhik74
22:21 23.11.2015.

Iran + Rusija = zemlje izvoznice plina (Mislim da je time sve receno za one koji imaju dva razreda osnovne skole i prate sto su zapadne uvoznice plina orkestrirale oko tih zemalja). U tom svijetlu treba gledati sve dogadjaje, uvijek treba pratiti tokove novca, ostalo su izmisljene price za malu djecu, vezano u religije I slicne izmisljotine. Novac je u pitanju.

ST
stomugromova
21:29 23.11.2015.

Kakav provokativan naslov ? Iran i Rusija su saveznici,zajedno sa Kinom,osovina protiv ciofašizma.Iran zabrinut radi preleta ruskih krstarećih raketa ?? Iranski je interes da podržava svaku raketu koja udara na ISIL.I još nešto,Počela je isporuka protuzračnog sustava S-300 od strane Rusije prema Iranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije