Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papine poruke

Hoće li biskupi pozvati političare da puk pozdrave s oltara?

Josip Bozanić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
02.08.2013.
u 11:45

Kaptol - To ne bi bilo loše i nije nikakav problem, jer je odvojeno od liturgije.

Crkveni vrh u Hrvatskoj ima priliku za novu inicijativu i slijediti papu Franju u odnosu prema političarima na misi, i to već u ponedjeljak, npr. na misnom slavlju u Kninu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koju će predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, a propovijedati vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.

Dva dijela

I to tako da predsjednika države ili premijera, ovisno tko će biti iz najvišeg državnog vrha, pozovu da prije mise pozdrave sve okupljene. Tu praksu uveo je, naime, sam kardinal Jorge Bergoglio dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu u Argentini.

– Ne znam sjećate li se kada sam kao nadbiskup tek počeo služiti mise zahvalnice, silazio bih s oltara zajedno s nuncijem te bismo ispratili predsjednika do izlaza – rekao je Bergoglio u razgovoru s argentinskim rabinom Abrahamom Skorkom, u knjizi “O nebu i o zemlji”, koju je prošli tjedan objavio VBZ, a koja je ovih dana citirana i zbog papinih izjava o homoseksualcima.

– Svi vi, predstavnici drugih vjera, ostajali ste na svojim mjestima, bili ste kao lutke na izložbi. Promijenio sam tu tradiciju: sada se predsjednik uspne za oltar i pozdravi predstavnike svih vjera – rekao je Bergoglio, a upravo je i kod nas sada praksa da su političari smješteni u prvi red “kao lutke na izložbi” te da ih predsjedatelj misnog slavlja (biskup ili nadbiskup) nakon mise srdačno pozdravi i rukuje se s njima, a ponekad i otprati do izlaza.

– Od mise zahvalnice u Salti 2009. obred se dijeli na dva dijela: ne samo da se pjeva tradicionalan, klasični himan ‘Tebe Boga hvalimo’, uz homiliju i katoličku molitvu, nego i predstavnici svake vjere govore svoje molitve. Sada mnogo više ljudi dolazi na misu – pojasnio je kardinal Bergoglio rabinu Skorki svoju inicijativu, koja je, kako smo mogli primijetiti u Crkvi u Hrvatskoj, još uvijek nepoznata, kao i mnogi stavovi sadašnjeg poglavara Katoličke crkve.

– To sigurno ne bi bilo loše. I ne predstavlja nikakav problem, jer je odvojeno od liturgije. Uostalom, takvo što imate u Bleiburgu, gdje se prije liturgijskog slavlja održavaju pozdravni i politički govori, a onda slijedi liturgija – komentirali su nam neformalno jučer na Kaptolu tu mogućnost.

Različite reakcije

Takvu bi inicijativu mogao prihvatiti zacijelo i predsjednik države Ivo Josipović, koji je izrazito otvoren u dijalogu s vjerskim zajednicama i rado dolazi na euharistijska slavlja u važnim prigodama, bez obzira na to što se deklarira kao agnostik. No, inicijativa bi lošije mogla proći kod premijera Milanovića, jer on sam i velika većina ministara izbjegavaju sudjelovanje na misama, npr. onoj za domovinu u Banskim dvorima susjednoj Crkvi sv. Marka, premda se premijer pojavio na božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali.

>>Biskupi traže objašnjenje i ispriku premijera Milanovića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije