Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Max!

HNS, u akciju! Mladog hrvatskog diva Stuttgart već gura u prvi sastav

Fabijan Buntić
Foto: Privatni album
10.12.2013.
u 08:54

Postoji nekoliko kombinacija za potpisivanje profesionalnog ugovora kada proslavi 17. rođendan, što bi bio pravi raritet za Njemačku. A Fabijan gleda prema Hrvatskoj, piše tjednik Max!

Još mu nije ni sedamnaest godina, Fabijan Buntić rođen je 24. veljače 1997. godine, ali za tog gorostasa od 193 centimetra bore se Njemačka i Hrvatska, piše tjednik Max! Buntić je vratar Stuttgarta, trenutačno brani u U-17 momčadi na čijim je vratima posljednjeg dana studenoga proslavio veliku pobjedu nad Bayernom od 3:2.

U sudačkoj nadoknadi Buntić je skinuo dvije odlične prigode Bayerna, a nakon posljednjeg sučeva zvižduka svi suigrači krenuli su mu u zagrljaj.

Ne bi bio prvi dečko naših korijena koji je rođen i odrastao u Njemačkoj, a zaigrao za Hrvatsku. Niko i Robert Kovač pravi su primjer kako se to radi. I Fabijana Buntića prate iz Hrvatskog nogometnog saveza, česti su upiti.

Vodio ga je i Tomislav Marić

Zvali su iz HNS-a Iliju Aračića, koji je nekoć igrao za Rijeku, ali je karijeru napravio u Njemačkoj, a sada vodi juniorsku momčad Stuttgarta. Javili su se iz HNS-a i Tomislavu Mariću, koji je također prošao sličan put na putu prema reprezentaciji Hrvatske kakav bi mogao proći Buntić.

Marić najbolje zna Buntićeve kvalitete s obzirom na to da ga je vodio u U-16 momčadi. No, to je potrajalo kratko jer je Marića u prvu momčad, kao svog pomoćnika, pozvao aktualni trener Stuttgarta Thomas Schneider. Zanimljivo, i Schneider je bio Buntićev trener, vodio ga je oko dva mjeseca, ali kada je Bruno Labbadia ljetos smijenjen između dva dovoboja protiv Rijeke za ulazak u Europsku ligu, sjeo je na klupu prve momčadi.

No, vratimo se našem Buntiću, koji je u nogomet ušao kao petogodišnjak u lokalnom Vaihingenu.

– S deset godina stao je na vrata, odlučio je da će postati vratar. Uskoro je prošao selekciju, izabran je u momčad pokrajinskog saveza. Tada je dobio posebni trening uz izabrane igrače s područja Stuttgarta. Uskoro je stigao poziv iz Stuttgart Kickersa, tamo je prešao s 13 godina, da bi u ljeto 2012. godine postao članom Stuttgarta – ukratko nam je Fabijanov dosadašnji put prepričao tata Renato.

I otac Renato bio je vratar

Jabuka ne pada daleko od stabla, i tata Renato bio je vratar. U Osijeku je proveo četiri godine, bila je to generacija Nenada Bjelice, Igora Cvitanovića, Davora Rupnika, nadolazili su Goran Vlaović i Damir Vujica. Imao je Renato Buntić nekih koketiranja i s Hajdukom, ali do dogovora nije došlo, pa je krenuo prema Njemačkoj. Međutim, zadesila ga je teška prometna nesreća u kojoj je zaradio teški prijelom ruke i karijera je, za tada 20-godišnjeg Renata Buntića, završila.

– Nisam želio posustati, 2006. godine osnovao sam svoju školu za vratare u kojoj je bio i Fabijan dok nije otišao u Stuttgart. Svake godine polaznike vodimo na kamp u Lovran, sudionici osim treniranja i učenja vratarskih vještina na taj način upoznaju Hrvatsku – kaže nam Renato Buntić.

A Fabijan? Taj “mali” od 193 centimetra razmišlja o “kockastom” dresu, rado bi igrao za Hrvatsku, ali za sada je pod stalnim pritiskom Njemačkog nogometnog saveza. Kao prvi pokrajinske selekcije Württemberg u užoj je konkurenciji za vratara U-17 reprezentacije Njemačke. Na nedavnom pokrajinskom turniru na kojem je bilo šest najboljih njemačkih mladih vratara ozlijedio se, ali iz saveza su mu poručili da ga drže na oku.

– Sada mi je najvažnije završiti školu, doći do profesionalnog ugovora, napredovati kao vratar u svakom smislu, i tehnički i tjelesno. Pohađam viši stupanj škole za klupski i sportski menadžment. U razredu nas ima šesnaest sportaša, zajedno sa mnom u isti razred ide šest suigrača iz Stuttgarta. Usklađena je škola i trening, drugačije ne bi išlo. A Hrvatska? Naravno da bih volio da me netko vidi, da ljudi iz HNS-a pogledaju neku moju utakmicu, pa neka me procijene – kratko će Fabijan.

Još mu je u sjećanju turnir “Best of 97. cup” iz 2011. godine kada je branio za selekciju hrvatskih igrača iz Njemačke. Tada je Osijek osvojio prvo mjesto, drugi je bio Hajduk, a među dvanaest momčadi treću poziciju uzela je selekcija Hrvata.

– Na tom turniru proglašen sam najboljim vratarom, to mi je najdraže priznanje u karijeri jer sam ga osvojio u konkurenciji Osijeka i Hajduka. Tada sam vidio i slavnog Mikija Rapaića, bio je na turniru jer je njegov sin Boris igrao za Hajduk – sjeća se Fabijan.

To su za njega prošla vremena, aktualno je da prema njemu već gleda trener prve momčadi Stuttgarta Schneider. Prema mladom Buntiću gledaju i neki drugi klubovi, postoji nekoliko kombinacija za potpisivanje profesionalnog ugovora kada proslavi 17. rođendan, što bi bio pravi raritet za Njemačku. A Fabijan gleda prema Hrvatskoj i čeka da mu se javi netko iz Hrvatskog nogometnog saveza. Tamo u Stuttgartu stasa nogometni talent, vrijedilo bi sjesti u zrakoplov...

>>HNS dobio 25 lopti Brazuca, Kovačev popis do 2. lipnja

Komentara 3

AB
abendblatt
09:21 10.12.2013.

Suker, pozuri, Hrvatska treba novog golmana, ne da se dogodi ko i sa ibrahimovicem.

BL
Blekpanther
14:10 10.12.2013.

Neznam dali je pravi jer mu otac nije gledao Neretvu i Sutjesku pa je sina slao na vjeronauk!!!

Avatar Stjepan .
Stjepan .
11:00 10.12.2013.

Kakav Otac takav Sin :) Domoljubi i športaši. Pozdrav iz Zagreba. Stjepan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije