Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignute tenzije

HNS: Romska obitelj s petero djece od države dobiva 6000 kuna

'02.04.2012., Parag - Zivot Roma u romskom naselju Parag.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/3
27.09.2012.
u 22:00

Predstavnik roma: U obitelji nas je petero, a mjesečno dobivamo 3400 kuna dječjeg doplatka i pomoći. Zašto se ne iznesu i podaci za većinski narod?

Nije prošlo ni tjedan dana otkako je saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman u Zagrebu najavio da će njegova stranka učiniti sve da zaštiti romsku manjinu u Međimurju, pa ako zatreba, i organizirati zajednički piknik kako bi se Romi i njihovi susjedi Hrvati bolje upoznali. Piknik bi trebalo organizirati što prije, jer je međimurski HNS u javnost pustio priopćenje koje je izazvalo burne reakcije.

Socijalna pomoć za 85%

"Danas romska obitelj s četvero ili petero djece preko raznih socijalnih prihoda mjesečno ostvaruje od 5000 do 6000 kuna, a prosjek plaća kvalificiranih radnika u Međimurju manji je od 4000 kuna. Za dječji doplatak, zdravstveno osiguranje i druge doplatke na teret države i socijalnih pomoći isplaćuju se milijuni kuna", piše u priopćenju HNS-a Međimurske županije.

U HNS-u iznose brojke koje dosad nisu bile poznate javnosti, pa tako navode da u Međimurju živi 11.000 Roma, dvostruko više od podataka s kojima se dosad baratalo.

– Otprilike 85 posto korisnici su nekih oblika socijalne pomoći, za što država mjesečno izdvaja 4,2 milijuna kuna. U posljednjih nekoliko godina u infrastrukturu i legalizaciju romskih naselja uloženo je više od sedamdeset milijuna kuna – nabrajaju u HNS-u i upozoravaju da mali broj djece dođe do 6. razreda, unatoč ulaganjima u obrazovanje i predškolu.

Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, čudi se takvoj reakciji HNS-a i nada se da to nije skupljanje bodova za lokalne izbore.

– Nas je u obitelji petero, a od dječjeg doplatka i pomoći za uzdržavanje dobivamo samo 3400 kuna mjesečno. Obitelji s više djece dobivaju više, naravno, ali one i imaju veće troškove. Ima i onih koji pomoć zapiju, ali takvih ima i među Hrvatima – ističe Balog i pita zašto se ne iznesu i podaci o iznosima socijalne pomoći koju dobiva većinski narod.

Matija Posavec, šef međimurskog HNS-a i zamjenik župana, kaže da je priopćenje reakcija na događanja u Gornjem Hrašćanu nakon kojih se Međimurce okvalificiralo kao ljude i sredinu u kojoj se provodi segregacija i rasizam prema Romima.

U HNS-u navode nekoliko primjera stvarnih problema, od krađa voća i povrća, preko paljenje otpada u romskim naseljima, narušavanja javnog reda i mira u dane kad se dijeli socijalna pomoć, do vršnjačkog nasilja među učenicima...

Kriza promijenila pravila

– Naravno, to nije generalizacija i ne odnosi se na sve, ali je činjenica da je situacija takva već godinama. Međimurski je narod i te kako tolerantan i sve probleme držao je među svoja četiri zida. No, kriza koja je zadnjih godina zahvatila i Hrvatsku promijenila je mnoga nepisana pravila. Jedno od njih je i percepcija o Romima kao siromašnom narodu. Danas to nije tako – tvrde u HNS-u, upozoravajući da se "socijalne pomoći i rodiljne naknade koje nerijetko iznose i više od prosječne plaće u Međimurju često zlorabe i nenamjenski troše".

HNS Međimurja traži organiziranje tematske sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te strogu kontrolu trošenja socijalne pomoći.

– To je dolijevanje ulja na vatru – zaključio je Željko Balog.

>>Za pomirenje Roma i Međimuraca HNS će organizirati pikni

Ključne riječi

Komentara 69

RT
Rollo Tomasi
22:18 27.09.2012.

Stvarno dobro investiran državni novac, nema kaj!

OB
-obrisani-
22:26 27.09.2012.

da sam vladar u nekoj zemlji, ja bi dijeci dao sva prava u drustvu svima jednako

OB
-obrisani-
22:11 27.09.2012.

Ako nemaju mogucnost pobrinuti se o svojoj djeci zasto ih prave. To je jako NE ODGOVORNO Imati djecu spodrazumijeva da se moraju pobrinuti o njima i da imaju odgovornost a ne da ih terete na poreznike. Nista im ne datiti i nabit im porez na svaku zaradenu kunu ma bilo kako ju zaradili Novi zakon Izracunat koliko je potrebno obitelji novca godisnje da prezivi i na tu sumu nabit im porez ako tvrde da nigdje ne rade jer to zapravo znaci da rade na crno i stete drzavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije