Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon izjave Tomašić

HNS pokreće kampanju protiv govora mržnje i netolerancije koji su sve češći u javnom prostoru

Turina Đurić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.05.2015.
u 11:59

Povod za to im je bila posljednja izjava predsjednice Hrvatskih konzervativaca i europarlamentarke Ruže Tomašić koja je komentirala poruku srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina Hrvatskoj da ne dijeli lekcije Srbiji i da pogleda u vlastito dvorište

Oštro osuđujemo govor mržnje i netoleranciju koja je sve češća u javnom prostoru, poručili su danas HNS-ovci na konferenciji za novinare u Saboru na kojoj su najavili da će za desetak dana pokrenuti kampanju kojom će se boriti protiv toga. Povod za to im je bila posljednja izjava predsjednice Hrvatskih konzervativaca i europarlamentarke Ruže Tomašić koja je komentirala poruku srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina Hrvatskoj da ne dijeli lekcije Srbiji i da pogleda u vlastito dvorište.

– Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju – odgovor je Ruže Tomašić Vulinu, što HNS-ovci vide kao "poziv da se jedna manjina očisti i počisti".

– Jedna europarlamentarka, bez obzira na svoje ideološke stavove, ne bi smjela tako govoriti. Izjavama Ruže Tomašić trebala bi se pozabaviti nadležna tijela jer je riječ o kršenju Kaznenog zakona, koji zabranjuje vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj i drugim osnovama – upozorila je Nada Turina Đurić. Posebno je iznenađena što na izjave Ruže Tomašić nije reagirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je njezina bivša stranka, HSP AS podržala u predsjedničkoj kampanji.

Ovaj ispad nije ni prvi ni posljednji te vrste. Sustavno se širi retorika netrpeljivosti i isključivosti, a treba jasno reći da je HDZ i njegovi sateliti šire radi povratka na vlast – tvrdi njezin kolega Igor Kolman te podsjeća da su se čak i sa saborske govornice mogle čuti poruke o "metlama, čistkama i micanju svih koji svoj posao ne rade na način na koji su zamislili oni koji to govore".

– Onda se čudimo kad nam djeca dobiju batine samo zato što su iz drugog grada ili drukčijeg naglaska. To su plodovi mržnje i to je žalosno. HNS je uvijek dizao glas protiv mržnje i netolerancije i pozivamo sve da podignu glas protiv toga – kaže Kolman te najavljuje da će pokrenuti kampanju koja neće biti isključivo stranačka, a u javnost će poslati poruku da postoji tiha većina koja ne podržava ovakve izjave.

Goran Beus Richembergh dodaje pak da je Ruža Tomašić u svojim izjavama dosljedna otkad je postala, uvjetno rečeno, "politička zvijezda".

– Ona je legitimno izabrana članica Europskog parlamenta koja je širenje netrpeljivosti prema manjinama dobro kapitalizirala na listi HDZ-ove koalicije i vidljivo dobrim odnosima s predsjednicom RH – objašnjava Beus Richembergh.

>> U Vukovaru osudili izjave srbijanskog ministra Vulina

>> Ruža Tomašić: Samo istina vodi do pravde, a pravda do trajnoga mira

Komentara 20

DU
Deleted user
12:39 07.05.2015.

Hrvatska narodna stranka - joj, nema ni jednog drugog slučaja da je ime toliko pogrešno izabrano... Niti je to stranka, jer jedva da imaju par % potpore u biračkom tijelu, dakle strančica, a glavna nota humora je ovo hrvatska pa još narodna. Nije ni čudo što se stranka regiona digla na stražnje noge kad je netko uperio prst u abolirane likove koji se u facu cereče dojučerašnjim žrtvama. Tješi me jedino što će uskoro eutanazija te strančice jer njima izborni prag prijeći, kao meni 2,40 m u skoku uvis!

KR
krka
12:35 07.05.2015.

Nećete drugarice i drugovi više srbovati po ovoj državi sa turbo podrškom od 0, 18% smeću od vaše stranke. Gospođa Ruža je dobro odgovorila i ne širi mržnju, a vi i kompletna vlast je prodala obraz nacije upravo zbog ulizivanjaja ubojicama, silovateljima, pljačkašima, rušiteljima Hrvatske. "Stranku" kao vaša ne doživljava u državi nitko ozbiljno, a podrška ste sami sebi!!

TO
TornadoZadar1971
13:05 07.05.2015.

I oglasvate se svaki dan...a stranku povijesne Savke ste doveli na ispod dva posto...i nemate stida...sram vas bilo...i vi kao zastupate Hrvatsku...sram vas bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije