Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANOGRADNJA

HNS-ov prijedlog: POS-plus bi potaknuo prodaju 10.000 stanova

pusic
Davor Puklavec/Pixsell
16.03.2010.
u 13:11

Najviša cijena stana kupljenog po ovom modelu iznosila bi tako 1665 eura po četvornom metru, ali bez PDV-a, a najviša kamaptna stopa 4,2 posto.

Klub zastupnika HNS-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog dopune Zakona o poticanoj stanogradnji pod nazivom "POS-plus" kojim bi se potaknula prodaja 10.000 novoizgrađenih i neprodanih stanova.

- Tako bi se za gospodarstvo oslobodilo osam milijardi kuna, koliko je sada zamrznuto u neprodanim stanovima, a država bi zaradila 1,2 milijarde kuna od naplaćenog PDV-a - objasnila je predsjednica kluba Vesna Pusić.

Najviša cijena stana kupljenog po ovom modelu iznosila bi tako 1665 eura po četvornom metru, ali bez PDV-a, a najviša kamatna stopa 4,2 posto.

Kako je objasnio Zlatko Koračević, cijenu stana ugovarao bi sam kupac s investitorom i s predugovorom dolazio u državnu Agencija za promet nekretninama koja bi kupovala stanove od privatnih investitora, a kupac stana davao bi 20 posto avansa. APN bi pokrivao 25 posto dodatnog avansa. Banke bi smanjile rizik plasmana stambenih kredita, a time i kamatnu stopu, jer bi se APN obvezao do 18 mjeseci otplaćivati kamate na kredit, ako kupac ostane bez posla. Nakon toga bi se APN obvezao da u slučaju ovrhe otkupi stan za dvije trećine njegove vrijednosti.

U HNS-u ističu da su se odazvali na Vladin poziv i da za to u proračunu ne treba dodatni novac nego bi bilo dobro da se novac predviđen u Vladinu prijedlogu preusmjeri u POS-plus.

- Ovo je pozitivan cilj i ako ovo nije nešto što Vlada može prihvatiti odmah, onda ne znam što je - zaključila je Pusić dodajući da je cijela APN-ova uloga da se smanji rizik davanja kredita bankama te da se smanji cijena kapitala.

Komentara 15

UK
Ugo Kajvez
21:22 17.03.2010.

Valjda onih stanova koje su građevinski lobi HNS-a napravili ....

BO
bomba
13:48 16.03.2010.

Zanimljiva ideja. Ovo je opet poticaj za prodaju već napravljenih stanova. Tko garantira kad se prodaju ovi stanovi da će se ulagati u novu gradnju? Opet ćemo biti na početku svi će dobiti novac ali radnike na građevini neće na ovaj način vratiti na posao. Samo ćemo zarobljeni kapital razvodniti na više ljudi a ostat će zarobljen. Ne treba poticaj za stare stanove nego za nove temelje da nam radnici ponovo dobiju posao, tvornice građevinskih materijala da imaju kome proizvoditi ...

OB
-obrisani-
00:19 17.03.2010.

Dudo. Blago tebi. Ja ne bi mogao ni PDV-om častiti, a i gume su mi tanke.Pa tko će sad kupiti stan.? Ovi kaj su pobrali milijune, nakupovati će se stanova, pa sad samo još da si i zrihtaju cijenu. Oprat će lovu, čekat i da se uđe u EU, a onda prodavat . A mi ostali ,nećemo od iscrpljenosti i živčanog sloma i gladi moći ni hodati. A i tak im samo smetamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije