Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 godina nakon otkrića

HIV više nije smrtna presuda: Više od pola zaraženih prima terapiju

FILE PHOTO: A participant with a red ribbon pin takes part in HIV/AIDS awareness campaign ahead of World Aids Day, in Kathmandu
Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS
1/2
VL
Autor
hina
18.05.2023.
u 10:04

U srpnju 2012. američka regulatorna tijela odobrila su prvu tabletu za svakodnevnu upotrebu koja pomaže u sprečavanju infekcije HIV-om, a UNAIDS se nada da će do 2030. uspjeti okončati AIDS kao prijetnju javnome zdravlju

Četrdeset godina od otkrića HIV-a, svijet je daleko odmaknuo u borbi protiv smrtonosnog virusa koji je nekada bio obavijen velom straha i srama, ali se sada tretira kao kronična bolest koju se može držati pod kontrolom. Virus HIV-a otkriven je u svibnju 1983., ali su prve naznake o novoj bolesti stigle dvije godine ranije kad su američki epidemiolozi izvijestili o pet slučajeva rijetkoga oblika upale pluća među homoseksualcima u Kaliforniji. To je bilo prvo upozorenje o sindromu stečene imunodeficijencije (AIDS), tada još uvijek nepoznatom i bez službenog naziva.

Liječnici zatim identificiraju "oportunističke infekcije", bolesti koje se javljaju u osoba s postojećim kroničnim bolestima ili u onih s oslabljenim imunitetom, među intravenoznim korisnicima droga te kod hemofiličara. Izraz AIDS pojavljuje se prvi put 1982. godine. Bolest je pogrešno predstavljena kao "homoseksualni poremećaj".

VEZANI ČLANCI:

U siječnju 1983. francuski istraživači Françoise Barré-Sinoussi, Jean-Claude Chermann i Luc Montagnier, voditelj istraživanja, identificiraju virus koji bi, kako su tada kazali "mogao biti odgovoran“ za AIDS. Njihovo otkriće objavljeno je 20. svibnja u časopisu Science. Sljedeće godine američki stručnjak Robert Gallo tvrdi da je otkrio "vjerojatni" uzrok AIDS-a, retrovirus HTLV-III. Ispostavilo se da su ta dva virusa ista i u svibnju 1986. službeno postaje poznat kao virus ljudske imunodeficijencije ili HIV.

Sjedinjene Države i Francuska složile su se da Gallo i Montagnier zaslužuju zasluge za otkriće HIV-a. No Nobelova nagrada 2008. godine dodijeljena je samo francuskoj ekipi. 

U srpnju 1985. američki glumac Rock Hudson objavljuje da boluje od AIDS-a, a tri mjeseca kasnije umire. To je prva smrt neke slavne osobe uzrokovana AIDS-om. Nakon toga mnoštvo drugih zvijezda podliježe bolesti, uključujući legendarnog pijanista Liberacea (veljača 1987.), pjevača Queena Freddieja Mercuryja (studeni 1991.) te ruskog plesača i koreografa Rudolfa Nureyeva (siječanj 1993.).

VEZANI ČLANCI:

U ožujku 1987. prva antiretrovirusna terapija poznata kao AZT odobrena je u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim što je vrlo skupa, ima i ozbiljne nuspojave. Godine 1994. AIDS postaje vodeći uzrok smrti među Amerikancima u dobi od 25 do 44 godine.

Novi pristup

Dvije nove klase lijekova iz sredine 90-ih godina početak su kombiniranja različitih antiretrovirusnih terapija. Nazvane trostrukim terapijama, prvi su učinkoviti tretman za HIV.

Godina 1996. prva je tijekom koje se smanjio broj umrlih od AIDS-a u Sjedinjenim Državama. Dok brojke u SAD-u padaju, u Africi, u kojoj je AIDS najveći ubojica do 1999. godine, rastu. Godine 2000. UNAIDS i pet velikih farmaceutskih kompanija potpisali su ugovor o distribuciji pristupačnih terapija u siromašnije zemlje. Godinu dana kasnije, Svjetska trgovinska organizacija mijenja pravila o intelektualnom vlasništvu kako bi omogućila zemljama u razvoju proizvodnju generičkih verzija patentom zaštićenih lijekova za HIV.

Godine 2004. zemlja s najvećim brojem slučajeva HIV-a u svijetu, Južnoafrička Republika, nakon godina negiranja AIDS-a, čini antiretrovirusne terapije dostupnima kroz javni zdravstveni sustav.

VIDEO Dala otkaz na poslu kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom

Timothy Ray Brown, Amerikanac koji je već više od desetljeća živio s HIV-om, izliječen je od virusa nakon terapije liječenja raka. Brown je prošao dvije transplantacije koštane srži koja sadrži mutaciju gena koji sprečava napad HIV-a na stanice domaćina.

U srpnju 2012. američka regulatorna tijela odobrila su prvu tabletu za svakodnevnu upotrebu koja pomaže u sprečavanju infekcije HIV-om. Truvada ili PrEP je profilaksa koju uzimaju visokorizične, ali HIV-negativne osoba kako bi se spriječilo da se zaraze. U zadnjih pet godina prvi put više od polovine svih osoba zaraženih HIV-om prima antiretrovirusnu terapiju. Taj se omjer u međuvremenu povećao na tri četvrtine: od 38,4 milijuna zaraženih ljudi liječi se 28,7 milijuna, podaci su UNAIDS-a iz 2021. godine. 

Pandemija covida poremetila je pristup zdravstvenim sustavima, testiranju i liječenju, usporivši napredak u borbi protiv AIDS-a koji je u proteklih 40 godina ubio 40,1 milijun ljudi. U 2021. zabilježeno je 650.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih AIDS-om i 1,5 milijuna novih infekcija. UNAIDS se nada da će do 2030. uspjeti okončati AIDS kao prijetnju javnome zdravlju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije