Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hac objavio

Hitna, HGSS, vatrogasci... Odsad plaćaju cestarinu!

HAC
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
27.10.2014.
u 17:01

Dosad Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije uređivao pitanje plaćanja cestarine za korištenje autoceste vozilima s pravom prednosti prolaza, odnosno oslobođenje od plaćanja cestarine nije bilo propisano...

Iz HAC-a javljaju kako od 28. listopada 2014. od 6 sati počinje evidentiranje svakog prolaska vozila s pravom prednosti prolaska na autocestama te će isti plaćati cestarinu. Dosad Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije uređivao pitanje plaćanja cestarine za korištenje autoceste vozilima s pravom prednosti prolaza, odnosno oslobođenje od plaćanja cestarine nije bilo propisano. Odsad će evidencija svih prolazaka biti dostavljena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na daljnji postupak.

Ako vozila koja se prema Zakon o sigurnosti prometa na cestama mogu smatrati vozilima s pravom prednosti prolaska od 28. listopada 2014.godine bude opremljena uređajem za elektroničku naplatu cestarine (ENC), moći će ulaziti na autocestu i izlaziti s autoceste brže nego do sada i bez zaustavljanja radi neposrednog kontakta s blagajnicima na naplatnim postajama.

Ako navedena vozila nemaju ENC uređaj kao i do sada će prilikom ulaska na autocestu na ulaznoj naplatnoj postaji morati uzeti magnetnu karticu iz automata, koju će na izlaznoj naplatnoj postaji predati blagajniku, a blagajnik će prolazak evidentirati. Vozila koja zbog naravi hitne intervencije neće biti u mogućnosti preuzeti i predati magnetsku karticu bit će propuštena i njihov prolazak evidentiran.

Zakon o cestama propisuje oslobođenje od plaćanja cestarine samo za vozila osoba s određenim stupnjem invaliditeta.

>>Prometni stručnjak o monetizaciji: Taj novac i sami možemo zaraditi

>>Hajdaš Dončić: U proračunu novca neće biti sljedećih 5 do 6 godina

Komentara 7

Avatar navijač
navijač
17:25 27.10.2014.

Treba naplaćivat i policiji i oni troše cestu kao i hitna , nju bar netko treba i čeka.

Avatar gecdra
gecdra
18:07 27.10.2014.

Hgss je kriminalna organizacija i treba im dozvolit vožnju samo po makadamu.

L0
luena 01
18:36 27.10.2014.

HAC-a nikad dosta novca sad ce placat i oni koji spasavaju ljudske zivote ,na sto smo mi spali i tko nam drzavom mulja...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije