Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pisma eve braun

Hitlerova nevjesta: Borimo se, no bojim se da nam se bliži kraj

adolf hitler
Screenshot Youtube
11.06.2013.
u 18:15

U pismu od 19. travnja 1945. Eva Braun piše da je, unatoč grmljavini topova i snažnim eksplozijama "sretna što je blizu Hitlera i još uvijek uvjerena kako će na kraju sve biti dobro"

Kada je Crvena armija u travnju 1945. godine ušla u predgrađe Berlina, raspoloženje Hitlerove ljubavnice Eve Braun od nade preraslo je u najcrnji očaj, a zaključiti se to može iz pisama koje je iz bunkera, u kojem je bila s Hitlerom i ostalim nacistima, slala prijateljici Herti Schneider, piše Daily Mail.

U pismu od 19. travnja Eva Braun piše da je, unatoč grmljavini topova i snažnim eksplozijama, "sretna što je blizu Hitlera i još uvijek uvjerena kako će na kraju sve biti dobro".

No, tri dana poslije, kada su sovjetske snage nadjačale iscrpljenu njemačku vojsku, raspoloženje joj se promijenilo: "Ovdje se borimo do posljednjega, ali ja se bojim da nam je kraj sve bliži". U istom pismu piše da se priprema za smrt, ali se i čudi kako bog može dopustiti da se takve stvari događaju.

Nakon osam dana 33-godišnja Eva Braun ubila se zajedno s Hitlerom (56) za kojeg se udala nekoliko sati prije samoubojstva.

Pisma su objavljena u knjizi "Žene nacista" koja je ovaj tjedan puštena u prodaju, a autorica knjige je književnica i stručnjakinja za Treći Reich Anna Maria Sigmund.

U drugom pismu Eva Braun se oprašta: "Pozdravi sve moje prijatelje. Umirem kao što sam i živjela. Ti znaš da mi to nije teško".

>> Austrijanci u problemu: Što učiniti s Hitlerovom kućom?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije