Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dobrotvori prikupljaju pomoć

Hillary Clinton najavila 900 mlijuna dolara pomoći Palestincima

02.03.2009.
u 14:58

Na egipatskom skupu međunarodnih dobrotvornih udruga za pomoć Gazi okupili su se Hosni Mubarak, Nicholas Sarkozy, vodeći čelnici UN-a i diplomati iz 45 zemalja, a na svome prvom putovanju na Bliski istok u funkciji američke državne tajnice i Hillary Clinton.

Clintonova je istaknula kako je trenutačna kriza rješiva u sklopu širega mirovnog plana. Najavila je više od 900 milijuna dolara pomoći Palestincima, od čega 600 milijuna za pomoć palestinskoj vladi, a 300 za obnovu razrušenog područja.

- Situacija na graničnom prijelazu u Gazi je nepodnošljiva. Humanitarci nemaju pristup. Osnovne namirnice ne nalaze put u Gazu. Prvi cilj nam je otvoriti granicu, ali istovremeno i spriječiti ulazak oružja - rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Zalažući se za trajno primirje između Hamasa i Izraela, na jednodnevnom skupu u Sharm el-Sheikhu egipatski predsjednik Mubarak naglasio je kako prikupljenu pomoć ne treba smatrati "ratnim plijenom" Palestine.

Značajan je potez arapskih zaljevskih zemalja - uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i Kuvajt - koje su najavile 1,6 milijarda dolara pomoći, zaobilazeći Hamas i Abbas, s planom otvaranja zajedničkog ureda u Gazi koji će distribuirati pomoć teško stradalom području.

I SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom, a na skupu se nisu našli predstavnici niti jedne od u Gazi sukobljenih strana. Izrael odobrava pomoć, ali traži i osiguranje da Hamas to neće zloupotrijebiti.

Ukupno se od raznih donatora iz država sudionika skupa očekuje prikupljanje oko tri milijarde dolara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije