Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dignuli helikopter i spasili ga

Heroji iz Opće bolnice u Gospiću: 'Dječak je počeo kočiti vratom, imao je i krvarenja na koži, to je znak sepse'

Opća bolnica Gospić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
03.08.2022.
u 21:39

Dječaku su dali antibiotiku širokog spektra u visokoj dozi, nastavili davati infuziju i krenuli u poziv dizanja helikoptera.

Pedijatrijski tim Opće bolnice u Gospiću spasio je u utorak život 12-godišnjem dječaku iz Udbine, prvenstveno zahvaljujući izvrsno postavljenoj dijagnozi, ali i hitnom prijevozu helikopterom u riječki Klinički bolnički centar,

S pedijatricom Lidom Hibravi Kosić u Općoj bolnici Gospić koja je reagirala i zatražila helikopter za prijevoz dječaka koji je dobio gnojni meningitis koji može biti fatalan u svega dva sata razgovarala je novinarka RTL-a.

"Otac dovodi dječaka zbog visoke temperature i bolova u nogama. Naše medicinske sestre, koje nisu pedijatrijske struke, brzo su procijenile da je dječak ozbiljnije bolestan. Unatoč velikoj gužvi nisu dozvolile da čeka, odmah su ga uputile na pregled. Kolegica Rukavina, nakon što je postavila venski put i pregledala dječaka, pozvala je nas pedijatre. Do našeg dolaska, dječak je razvio glavobolju i počeo je kočiti vratom što je jasan znak meningitisa, ali razvijala su se i krvarenja na koži što je znak da je meningitis krenuo i prema sepsi", ispričala je liječnica. 

Video: Liječnica Ana Milardić dala izjavu o djetetu s meningitisom

Dječaku su dali antibiotiku širokog spektra u visokoj dozi, nastavili davati infuziju i krenuli u poziv dizanja helikoptera.

"S obzirom na veliku gužvu te da je dijete bilo potrebno što prije, u dva ili tri sata, dopremiti do klinike, odlučili smo dignuti helikopter i za pedijatriju na Kantridi", rekla je.

Na pitanje, bi li dječak preživio da se nije digao helikopter, rekla je da je teško to procijeniti jer su dali dječaku početnu terapiju koja ga je stabilizirala. "Ali trebala je i daljnja obrada i intenzivan nadzor. U svakom slučaju brzi transport igralo je presudnu ulogu za dječaka", rekla je dr. Lida Hibravi Kosić.

Dala je i savjet na koje simptome roditelji trebaju žurno reagirati: "Ako je riječ o izrazito visokim temperaturama od 40 i više stupnjeva, ako se teško skida ili se uopće ne može skinuti, ako se dijete žali na glavobolju, povraća ili ako se pojave znakovi krvarenja po koži jer to je već alarmantan znak."

Dječak se sada nalazi u bolnici na Kantridi na jedinci intenzivnog liječenja i stabilno je. 

 

Komentara 5

CO
Cosinus
21:54 03.08.2022.

Svaka čast medicinkom osoblju i liječnicima.

Avatar alien79
alien79
22:18 03.08.2022.

Zašto bi netko bio heroj ako radi svoj posao?

Avatar HajdukLika
HajdukLika
23:14 03.08.2022.

Zar nije normalno očekivati profesionalni pristup? Brza dijagnoza i hitno uključenje helikoptera su herojski podvig? Naravno, da svatko normalan priznaje napore medicinskog osoblja. Ali, u čemu je posebnost ovog slučaja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije