Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lektira

Heidi, Tom Sawyer i Smogovci u zvučnim knjigama

'12.04.2013., Cakovec - Udruzi slijepih Medjimurske zupanije donirane zvucne citanke. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
14.04.2013.
u 19:25

- Posebno me razveselilo obećanje ravnateljice Ljiljane Križan da će nabaviti povećalo za nas slabovidne - kaže Stjepan Levačić

Heidi, Pustolovine Toma Sawyera, Waitapu, U pustinji i prašini, Smogovci, Tajni dnevnik Adriana Molea... To su samo neki od lektirnih naslova koji su odsad u obliku zvučnih knjiga u čakovečkoj Knjižnici i čitaonici Nikola Zrinski dostupni i slijepim osobama.

- Lektira se nije puno promijenila iz mojih školskih dana. Mnoge o tih naslova i mi smo dobili za lektiru - prisjetila je Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, koja je u okviru trogodišnjeg programa ˝Volimo slobodno vrijeme˝ nabavila 26 zvučnih knjiga, lektire za osnovnu školu. U Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Zagrebu, koja ima više od 6000 knjižne građe, u tijeku je snimanje i lektire za srednjoškolce.

- Cilj programa je smisleno i aktivno provođenje slobodnog vremena slijepe djece, pa je jedna od aktivnosti poticanje slijepe djece na odlazak u knjižnicu kao oblik potpune integracije. Zato smo odlučili zvučne knjige pokloniti knjižnici kako bi slijepa djeca u knjižnici mogla posuđivati svoju lektiru - kaže Marija Ciglar. U knjižnici je otvoren kutak za slijepe osobe na odjelu za odrasle i dječjem odjelu.

- Ja sam slabovidan i mnogo mi znači kad u knjižnici mogu posuditi i knjige za nas koji imamo probleme s vidom. Posebno me razveselilo obećanje ravnateljice Ljiljane Križan da će nabaviti povećalo za slabovidne. Bit će mi tada lakše čitati dnevne novine u čitaonici - kaže Stjepan Levačić. Program “Volim slobodno vrijeme” završava krajem svibnja. Dio novca Udruga je izdvojila za snimanje zvučnih knjiga. Pomaže im Ministarstvo socijalne politike i mladih, ali i dnatori poput Lions kluba.

- Sretni smo što se građa stalno povećava - kaže M. Ciglar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije